Tel Aviv: Operacija u Rafi je ograničenog obima; Hamas: Napad Izraela ugrožava živote stotine hiljada civila

Radio Titograd

08.05.2024, 07:29h

2 min

Foto:Ambasada Palestine

 

Oklopna vozila i tenkovi Izraelskih odbrambenih snaga ušli su u Rafu, na jugu Pojasa Gaze. Zatvoreni su prelazi Rafa i Kerem Šalom. Međunarodne agencije za pomoć upozorile su da je time onemogućeno pružanje pomoći civilima unutar te oblasti i da je Gaza “na ivici gladi”. Hamas upozorava da izraelsko zauzimanje prelaza Rafa predstavlja opasnu eskalaciju koja ugrožava živote stotine hiljada raseljenih civila u tom gradu.

Zatvoreni prelazi Rafa i Kerem Šalom

Izraelski tenkovi i trupe stigli su na 200 metara od granice sa Egiptom. Preuzeli su kontrolu nad palestinskom stranom prelaza Rafa. Žestoko su bombardovali istočni dio grada i uništili više od 150 meta Hamasa. Tvrde da je to operacija ograničenog obima i da će se povući čim je završe.

Zatvoreni su prelazi Rafa i Kerem Šalom. Međunarodne agencije za pomoć upozorile su da je time onemogućeno pružanje pomoći civilima unutar te oblasti i da je Gaza “na ivici gladi”.

Hamas upozorava da izraelsko zauzimanje prelaza Rafa predstavlja opasnu eskalaciju, koja ugrožava živote stotine hiljada raseljenih civila u tom gradu, kao i objekte pod zaštitom međunarodnog prava.

Tvrdi da je pristao na sve zahtjeve Izraela u sporazumu o prekidu vatre, ali da je Tel Aviv uprkos tome pokrenuo operaciju na Rafu.

Reagovao je premijer Izraela Benjamin Netanjahu i saopštio da je predlog egipatskih i katarskih posrednika daleko od izraelskih zahtjeva, ali je poslalo pregovarače u Kairo.

Oglasio se potpredsjednik Turske Dževdet Jilmaz i poručio da je Izrael sprovođenjem kopnene ofanzive u gradu Rafa na jugu Gaze počinio još jedan ratni zločin.

Njemačka poručuje da se ne smije dozvoliti da milion i po ljudi jednostavno nestane. Egipat ocjenjuje da napad na Rafu ugrožava mirovne pregovore, dok Sjedinjene Američke Države vjeruju da je moguće da se zaraćene strane dogovore.

U Atini je došlo do sukoba propalestinskih demonstranata i policije.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 20:40h

Magazin, Titogradske vijesti, top1

28.05.2024. u 20:02h

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 17:45h

Skip to content