Student Fakulteta likovnih umjetnosti Esen Pojatić osvojio prvu nagradu na Internacionalnoj skulptorskoj izložbi u Italiji

Radio Titograd

28.05.2024, 11:32h

2 min

Foto:CDM

 

Fakultet likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore s ponosom objavljuje da je student master studija Esen Pojatić osvojio prvu nagradu na Internacionalnoj skulptorskoj izložbi Premio Edgardo Mannucci u Italiji.

Svečana dodjela nagrada održana je 25. maja u Teatro Misa, nakon čega je uslijedila inauguracija izložbe u Palazzo dei Priori u Arćeviji.

Žiri, sastavljen od profesora, organizatora i stručnjaka iz umjetnosti, kojim je predsjedavao istaknuti kustos profesor Stefano Papetti, a u čijem radu je učestvovao i dekan Fakulteta likovnih umjetnosti profesor Marko Marković, dodijelio je prvu, drugu i treću nagradu, kao i počasno priznanje studentima učesnicima izložbe – saopšteno je sa Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore.

Pored Esena Pojatića, Fakultet likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore na izložbi su predstavljale i studentkinje Teodora Raičević i Mila Bera, pod mentorstvom i u selekciji profesora Željka Reljića.

Profesor Reljić je, kako se navodi u saopštenju, u pratećem katalogu izložbe istakao da “Esen Pojatić snažno prikazuje izražene površine, utisnute u jednostavnu kompozicionu šemu koje čine vrstu savremenog totema”.

“Internacionalna nagrada za skulpturu Edgardo Mannucci kreirana je sa ciljem unaprijeđenja kulture i stvaralaštva mladih umjetnika-vajara, namijenjena studentima italijanskih i inostranih akademija likovnih umjetnosti, kako bi ih stimulisala u razvoju njihove umjetničke karijere. Izložba je organizovana od strane Opštine Arćevija i kluba, uz pokroviteljstvo Regionalnog savjeta i Regije Marke. Nagrada, nazvana po vajaru Mannuciju (jednom od najznačajnijih italijanskih vajara 20. vijeka), stigla je do svog 31. izdanja”, piše u saopštenju.

Na ovogodišnjem izdanju ove prestižne nagrade, Fakultet likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore imao je čast da na poziv organizatora, bude internacionalni učesnik.

“Pored našeg fakulteta, učešće su uzeli i italijanske akademije iz Urbina, Maćerate, Karare, Akvile i Napulja. Dobitniku prve nagrade Esenu Pojatiću, pored novčanog iznosa, pruža se mogućnost da naredne godine organizuje samostalnu izložbu, koja će biti održana u istom periodu narednog izdanja nagrade”, zaključak je saopštenja.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.06.2024. u 18:50h

Titogradske vijesti, top1

25.06.2024. u 14:01h

Skip to content