Republikanska kongresmenka predložila Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir

Radio Titograd

30.01.2024, 18:16h

< 1 min

Republikanska kongresmenka Klaudija Teni nominovala je bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir.

“Donald Tramp je bio ključna figura u omogućavanju prvih mirovnih sporazuma na Bliskom istoku u posljednjih 30 godina”, rekla je Teni za Fox News Digital.

Prema njenim riječima, decenijama su birokrate, profesionalci iz oblasti spoljne politike, kao i međunarodne organizacije insistirale na tome da su dodatni sporazumi na Bliskom istoku nemogući bez rješenja izraelsko-palestinskog konflikta, a predsjednik Tramp je pokazao da to nije istina.

“Nobelova nagrada je bila priznanje za mirovni sporazum između Izraela i Egipta 1978. godine, kao i za sporazum iz Osla 1994. godine. Međutim, nije bilo priznanja za Trampovu ulogu u posredovanju u sporazumu između izraela i četiri njegova arapska susjeda sa ciljem normalizacije ekonomskih i diplomatskih odnosa”, navela je Teni.

Dodala je da su napori Donalda Trampa koji su bili usmjereni ka postizanju Abrahamovog sporazuma bili bez presedana i da to ostaje neprepoznato od strane Nobelovog komiteta.

“Više nego ikada, dok slabo vođstvo Džozefa Bajdena na međunarodnoj pozornici prijeti bezbjednosti naše zemlje, moramo da odamo priznanje Trampu za njegovo jako vođstvo i za njegove napore da se postigne mir u svijetu. Počastvovana sam što mogu da nominujem bivšeg predsjednika Trampa i nestrpljiva sam dok čekam da dobije priznanje koje zaslužuje”, rekla je.

Fox News piše da je Donald Tramp bio nominovan za nagradu zbog Abrahamovoh sporazuam nekoliko puta, ali da nije dobio priznanje tokom njegovog predsjedničkog mandata.

Izvor: Euronews.rs

Podijeli na:

Video hit dana,

22:53h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 22:22h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

Skip to content