Kroz strip i crtani film jačati medijsku pismenost kod djece

Radio Titograd

14.06.2024, 14:20h

2 min

Agencija za elektronske medije (AEM) danas je u svojim prostorijama predstavila strip i crtani film „Sajber sa sajberom“ posvećen jačanju medijske pismenosti kod djece.

Ova inicijativa Agencije ima za cilj da jača kritičko mišljenje kod najmlađih i doprinosi boljem razumijevanju medijskih sadržaja.

Edukacijom kroz zabavu, strip i dva nastavka crtanog filma će djeci pružiti neophodne alate i znanja za bolje snalaženje u savremenom medijskom okruženju, kažu iz Agencije.

Prilikom predstavljanja stripa i crtanog filma, pomoćnica direktorice u Agenciji za elektronske medije, Elvira Ceković istakla je: „Želimo da djeca i tinejdžeri razviju kritičko razmišljanje kada je riječ o informacijama koje nalaze online i da steknu vještine koje će im omogućiti da se sigurno kreću u digitalnom svijetu. Takođe, cilj nam je da edukujemo roditelje i nastavnike o važnosti ovih tema, kako bi mogli da pruže podršku djeci u ovom procesu.”

Izvor: AEM 

 

Ceković je kazala da strip i crtani film prate avanture mladog junaka Sajbera, koji se suočava sa raznim izazovima u digitalnom okruženju.

Kroz njegove priče, najmlađi se uče kako prepoznati lažne vijesti, kako zaštititi svoje privatne podatke i kako se ponašati pristojno u online komunikaciji.

Znanja o medijskoj pismenosti je neophodno stalno nadograđivati, poručuju iz AEM. Svakodnevne promjene navika u medijskom i digitalnom okruženju iziskuju potrebu širokog obrazovanja koje uključuje medijsko obrazovanje, informacione nauke, društvene nauke, ekonomiju i druge oblasti, i pokriva širok spektar tipova medija: digitalne medije, film, knjige, muziku, onlajn igre, itd.

“Da li će djeca kasnije postati kompetentni korisnici medijskih sadržaja, umnogome zavisi od njihovog ranog iskustva s medijima. Stoga je veoma važno da se Agencija na ovaj način obrati i najmlađoj populaciji i zainteresuje ih za ovu temu”, navode u saopštenju.

Damir Nikočević, službenik za odnose sa javnošću i upravljanje projektima, najavio je da će strip biti korišten u neformalnim obrazovnim programima i radionicama u organizaciji Agencije, a biće i široko distribuiran ciljnoj grupi, dok će crtani film biti ponuđen na emitovanje televizijskim stanicama u Crnoj Gori, a naknadno će biti objavljen na YouTube kanalu i društvenim mrežama Agencije.

Najnovija aktivnost Agencije naslanja se na nedavno predstavljeno istraživanje „Medijska pismenost u Crnoj Gori“ u kojem su predstavljeni stavovi građana/ki o nizu pitanja koji se tiču medijske pismenosti, ali i o njihovim navikama koje se tiču svakodnevnog konzumiranja medijskog sadržaja.

Takođe, kako dodaju, radionice sprovedene u srednjim školama tokom aprila pokazale su veliku zainteresovanost srednjoškolaca/ki za najnovije trendove u tradicionalnim i novim medijima i mehanizme borbe protiv dezinformacija, lažnih vijesti i medijskih manipulacija.

Partner u pomenutim aktivnostima Agencije je Misija OEBS-a u Crnoj Gori.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 11:10h

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 09:28h

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 09:25h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 09:20h

Skip to content