Đurović: Ako Crna Gora sačuva političku stabilnost velike su šanse da dobije pozitivan izvještaj EK

Radio Titograd

09.04.2024, 16:20h

2 min

Predsjednica Crnogorske panevropske unije i nekadašnja ministarka evropskih integracija Gordana Đurović za Antenu M ocijenila je da je dobro što je Crna Gora intenzivirala dijalog sa Evropskom komisijom.

„Pa dobro, svjedoci smo da se dijalog između EK i Vlade posljednjih mjeseci zaista intenzivirao i da se gotovo svakodnevno komunicira i, koliko razumijem, prvi izvještaj ide danas, a onda do šestog mjeseca, do tog potencijalnog datuma međuvladine konferencije. Znači, dobro je da Crna Gora kaže da se ne mogu privremena mjerila u potpunosti ispuniti, ako je to zaista tako, a vidimo da jeste“, kazala je Đurović.

Sagovornica Antene M ističe da ulazak Crne Gore u Evropsku uniju zavisi isključivo od političke volje i dogovora država članica EU.

„U biti odluka je politička. Ako postoji dobra volja da se Crnoj Gori otvore vrata u ovom momentu, ako ona sačuva, da kažem, uslovnu političku stabilnost i ide, prvenstveno kroz izvršnu vlast vodeći ovaj proces, ka dobijanju pozitivnog izvještaja, velike su šanse da ga zaista i dobijemo.

Svjedoci smo, naravno, da to neće biti u potpunosti ispunjen izvještaj. To je dogovor država članica da se Crna Gora podrži u ovoj fazi i da to jeste poslije 12 godina dovoljno za privremena mjerila. I to bi bilo veoma, veoma bitno zato što je to sada ključni momenat da Crna Gora uđe u završnu fazu pregovora u zatvaranju mjerila“, objašnjava Đurović.

Na ocjene ministarke Maide Gorčević da Crna Gora nema dovoljno administrativnih kapaciteta i da je potrebna dodatna ekspertska podrška u svim oblastima, Đurović naglašava da je Crna Gora uvijek imala takav problem.

„Jednostavno taj nedostatak brojnosti uvijek smo nadoknađivali time što smo brže i bolje koordinirali, jer nemamo taj sindrom velikih struktura i otuđenih struktura, tako da smo nadoknađivali bliskom komunikacijom i velikom posvećenosti relativno malog broja ljudi. I to može, i još uvijek može tako, ali što se više približavamo članstvu, sve su ozbiljnije obaveze, one dobijaju čist finansijski iskaz i zaista će se morati opredijeliti značajan iznos investicija i ulaganja u ljude da bi se proces mogao izvesti do kraja“, istakla je Đurović.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 18:51h

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 15:27h

Skip to content