ŽPCG: Turisti iz Švajcarske i Mađarske stižu u Crnu Goru vozovima u stilu Orijent ekspresa

Radio Titograd

27.09.2023, 08:31h

4 min

FOTO: ŽPCG

Prepoznajući značaj i neiskorišćene potencijale željezničke rute u Crnoj Gori koja svojom atraktivnošću i brojnim turističkim znamenitostima i nacionalnim parkovima naše zemlje u njenoj neposrednoj blizini zavređuje pažnju poput poznatih željezničkih pruga u Evropi, menadžment Željezničkog prevoza Crne Gore AD Podgorica u prethodnom periodu iskazao je zainteresovanost i spremnost da inicira saradnju sa Ministarstvom kapitalnih investicija, Upravom za željeznice i drugim ključnim institucijama i inostranim partnerima sa ciljem uvođenja novih sadržaja u turističku ponudu Crne Gore. Tako su, pored njemačkih turista koji su ove sezone bili naši gotovo svakodnevni gosti, turisti iz Mađarske i Švajcarske ovih dana pristizali u Crnu Goru specijalnim vozovima organizovanim u saradnji sa Željezničkim prevozom Crne Gore AD Podgorica, privučeni ljepotom i spektakularnošću pruge Beograd – Bar, a posebno dionicom između Bara i Kolašina, kao i čarima putovanja vozom, saopšteno je iz ŽPCG.

“Veliko nam je zadovoljstvo da, kao što smo u prethodnom periodu i najavljivali, sada i potvrdimo da prevoz putnika željeznicom zaista već postaje značajan dio crnogorske turističke ponude, pa su su se ovih dana na crnogorskoj pruzi po prvi put mogla vidjeti putnička kola i vagon restorani poput švajcarskog „Train Bleu“ i  „Prestige Continental Express“, kao i „Continental Classic Express“ mađarske kompanije „Continental Railway Solution“ sa lokomotivama Željezničkog prevoza Crne Gore na čelu kompozicija”, navodi ŽPCG.

FOTO: ŽPCG

Naime, kako su istakli, kao rezultat intenzivne saradnje i promocije usluga ove kompanije, 20.septembra u Crnu Goru je ušao specijalni voz dovodeći putnike kroz osmodnevno putovanje iz Ženeve sve do Bara, a 24.septembra uslijedio je i specijalni voz iz Budimpešte do Bara.

FOTO: ŽPCG
FOTO: ŽPCG

“Retro kompozicije u stilu Orijent ekspresa sa putničkim salonima i kolima za ručavanje privlačile su pažnju na svom putovanju do Bara, a strani turisti oduževljeno su fotografisali bajkovite predjlele na sjeveru Crne Gore, Most na Maloj Rijeci, kanjon Morače, Skadarsko jezero i Jadransko more”, dodaje se u saopštenju.

FOTO: ŽPCG

Oba voza su 26.septembra iz Bara krenula nazad ka svojim destinacijama, a u specijalnom vozu tokom vožnje na relaciji Podgorica – Kolašin – Podgorica upriličen je radni ručak sa predstavnicima Željezničkog prevoza Crne Gore, Ministarstva kapitalnih investicija, Uprave za željeznicu, Montecarga, 16. februara, a domaćini su bili predstavnici kompanije Continental Railway Solution iz Mađarske, Andras Szigeti i Attila Szeplaki.

Andras Szigeti, generalni direktor kompanije Continental Railway Solution, koji je gostima poželio srdačnu dobrodošlicu naveo je da je najvažnije što su imali priliku da se sastanu sa kolegama iz željezničkog sektora i vide kako mogu da započnu razgovore o budućim idejama.

FOTO: ŽPCG

“Takođe je izuzetno dobra ideja da ovom prilikom direktno na terenu vidimo za koje vrijeme možemo da poslužimo ručak ili večeru na relaciji od Podgorice do Kolašina i nazad. Crna Gora je prilično razvijena turistička destinacija ali sa stanovišta turiste koji je ljubitelj željeznice, željeznička linija Bar Kolašin nije poznata. Moje mišljenje je da bi vožnja posebnog voza do Kolašina mogla biti atrakcija tokom cijele godine, a željeznička pruga Bar – Kolašin bi mogla biti podjednako važna turistička destinacija kao što su Mostar ili Kotor, tako da dovodi turiste sa svih strana svijeta. Ovo je idealan jednodnevni ili poludnevni  izlet kako ljeti tako i zimi, jer je priroda u kanjonima potpuno drugačija tokom svakog od godišnjih doba i uvijek pruža fantastične promjene pejzaža, a takođe i cilj je da počnemo da razgovaramo o uspostavljanju redovne željezničke veze između Budimpešte ili Bratislave do Bara“, kazao je on.

FOTO: ŽPCG

Marko Bertanjoli, predsjednik Odbora direktora Željezničkog prevoza Crne Gore AD Podgorica se nada da je ovaj današnji događaj početak jedne veoma dobre i uspješne buduće saradnje sa Mađarskom željeznickom kompanijom.

“Ono što je zaista vazno za naše Društvo, mada ništa manje i za razvoj turizma Crne Gore, jeste da smo ova četiri dana Mađarima pokazali da možemo i uprkos svim situacijama sa kojima se suočavamo biti kredibilan partner. Ono što nas posebno raduje jeste njihova zainteresovanost da već od proljeća 2024. godine bude redovna jednosedmična linija na relaciji Budimpešta-Bar.  Ove posjete su došle u samom finišu turističke sezone, za koju možemo reći da je za nas u Društvu bila izazovna, ali opet uspješna, što možemo vidjeti i po današnjem događaju. Da i brojke govore same za sebe, to možemo vidjeti u segmentima  broja prevezenih putnika kao i ukupnog prihoda gdje evidentno bilježimo rast u odnosu na prethodne godine. Ono sto je naš cilj u narednom periodu jeste da sredstva koja su nam odobrena kroz kreditni aranžman sa Eurofimom, kao i dio prihoda koji smo ostvarili kroz poslovanje, uložimo u remont postojećih i kupovinu polovnih voznih sredstava, a sve sa ciljem da što bolje dočekamo kako zimsku tako i sljedeću ljetnju sezonu“, zaključio je Bertanjoli.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

06:16h

Titogradske vijesti, top2,

18:49h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 18:22h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 17:00h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:34h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:28h

Skip to content