Znate li zašto su banane uvijek broj jedan na vagama?

Radio Titograd

08.03.2024, 06:24h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Jeste li primijetili da je oznaka za banane u prodavnicama uvijek broj jedan? Banane su jedna od namirnica koju mnogi obožavaju, a i među najprodavanijim su proizvodima u trgovinama. Pored toga, kada se oznakama težine pristupa po abecednom redu, banane su takođe na vrhu liste.

Naravno, proizvodi kao što su artičoke, ananas ili avokado dolaze po abecednom redu ispred banana, ali su zbog popularnosti i učestalosti kupovine banane zadržale broj jedan na skali, odnosno da ih kupci ne bi morali dugo tražiti, piše Get To Text.

Banane se uzgajaju u 150 različitih zemalja.

Banane nisu sezonsko voće jer se mogu uzgajati tokom cijele godine, a najviše banana se konzumira u Ruandi: 279 kg banana po glavi stanovnika.

Prehrambena industrija koristi skalu od sedam boja za određivanje zrelosti banana, neki preferiraju potpuno zelene banane koje kuvaju prije konzumiranja, dok drugi kupuju gotovo smeđe banane koje su zbog svoje slatkoće odličan dodatak kolačima i raznim domaćim slasticama poput nezaobilaznog hljeba od banane.

Američki maloprodajni lanac Walmart je 2013. otkrio da su banane najprodavaniji proizvod u njihovim prodavnicama.

Portal Science Meets Food piše da je banana najpopularnije voće na svijetu i da je četvrta najvrjednija prehrambena kultura na svijetu, odmah iza pšenice, riže i mlijeka. National Geographic piše da banane čine približno 75 odsto trgovine tropskim voćem i da se godišnje pojede više od sto milijardi njih. Oni su i voće koje se najviše izvozi na svijetu, prenosi Danas.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 19:40h

Skip to content