Znate li šta je pravilo tri za ublažavanje anksioznosti?

Radio Titograd

27.01.2024, 06:19h

2 min

Foto:Pixabay

 

Američko psihološko udruženje (APA) opisuje anksioznost kao emociju koju karakterišu osjećaji napetosti, zabrinute misli i fizičke promjene poput ubrzanog rada srca itd.

Neki ljudi izbjegavaju određene situacije zbog brige. Čak mogu postojati i fizički simptomi poput znojenja, drhtanja, vrtoglavice ili ubrzanog rada srca.

Na primjer, studija iz 2020. u Journal of Cognitive Neuroscience sugeriše ono što su druge studije pokazale – da nedostatak sna može izazvati anksioznost. Ova studija takođe navodi da je ovaj efekat još izraženiji kod žena. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navode da je odraslima potrebno sedam ili više sati dobrog sna noću.

Kada se anksiozne misli počnu uvlačiti, jedan od trikova da ih riješite je i nešto što se zove “pravilo troje”.

Šta je pravilo tri?

Kada ste pod stresom, dozvolite sebi da posvetite energiju samo brizi o tri stvari u bilo kom trenutku. Vizualizirajte drvo sa tri grane na njemu, s jednom brigom koja je dodijeljena svakoj grani. Nakon što se stablo napuni, to je to — nikakve dodatne brige ne mogu preuzeti mentalni prostor.

Ako ste zabrinuti zbog roka, to je jedna grana. Ako razmišljate o stresnom vikendu koji vam predstoji, to je druga grana. Nakon toga, možete samo dodati još jednu stvar. Ako je vaše drvo već napunjeno kada vam se taksi zaglavi u saobraćaju i rizikujete da zakasnite na važan intervju možete napustiti novu granu ili odlučiti da ne brinete o trenutnoj situaciji.

To što morate svaki dan suziti svoje brige na samo nekoliko koje su “vrijedne” stresa otvara oči. Razmišljajući o svojim strahovima na ovaj direktan način postaje očigledno da, iako neki od problema imaju rješenja koja se mogu primijeniti, a drugi su potpuno van vaše kontrole.

Naravno, zabrinutost je ljudska priroda. Većina će s vremena na vrijeme biti pod stresom oko velikih i malih stvari – i to je u redu. Postoji mnogo strategija koje možete primijeniti kako biste smirili anksiozni um. Smatram da ova strategija pomaže da stvari budu pod kontrolom kada anksiozne misli preuzmu više energije u životu nego što vrijede.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 12:13h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 11:54h

Titogradske vijesti, top2,

11:50h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 10:40h

Skip to content