Zlatna pravila frižidera: Kako pravilno čuvati voće i povrće da bi trajali duže

Radio Titograd

17.10.2023, 06:00h

< 1 min

Foto:Shutterstock

Prema riječima profesorke prehrambenih nauka Dajetlind Hanrijder sa njemačkog Univerziteta Anhalt, većina južnog voća ne bi trebalo da se čuva u frižideru zbog gasa etilena koji proizvode određeni plodovi. Ovaj gas može ubrzati truljenje voća i povrća koje je u njegovoj blizini.

Jabuke i paradajz su poznati proizvođači etilena, zbog čega voće i povrće smješteno u njihovoj blizini brže gubi svježinu. Isto važi za avokado, kruške, smokve, nektarine, šljive i patlidžan, koji je posebno osjetljiv na hladnoću. Stoga, ako čuvate patlidžan, trebali biste ga držati dalje od ovih plodova.

Patlidžan se najbolje čuva na temperaturama od 10 do 13 stepeni i može ostati svjež do deset dana ako se pravilno čuva.

Mahunarke bi trebalo da budu čuvane najviše tri dana na hladnom i suvom mjestu, dok je karfiol još osjetljiviji i može se sačuvati samo dan ili dva. Ako primijetite crne mrlje na karfiolu, to su plesni koje ga čine nepodobnim za konzumaciju. Važno je napomenuti da ove plesni mogu sadržati i otrovne i kancerogene sastojke, pa se ne preporučuje konzumiranje karfiola s vidljivim plesnima, a nikako ih ne možete ukloniti jer se nalaze i unutar cvijeta, gdje su nevidljive golom oku.

Šargarepe se mogu čuvati u frižideru, ali je preporučljivo da ih izvadite iz ambalaže u kojoj su kupljene. Čiste i oprane šargarepe mogu ostati svježe četiri nedjelje, dok će one koje su ostale u originalnoj ambalaži iz prodavnice zadržati svoju svježinu nedelju dana.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

19:55h

Titogradske vijesti, top2

03.12.2023. u 18:31h

Titogradske vijesti, top1

03.12.2023. u 18:02h

Skip to content