Živković: Zadnja je ura-na okup!

Radio Titograd

01.08.2022, 11:12h

4 min

Foto: PR Centar

Kada smo osnovali Građansku inicijativu “21. maj”, prije nešto više od godinu dana, željeli smo dati svoj doprinos da se Crna Gora vrati sebi, sačuva svoju nezavisnost, sekularnost, građanski i antifašistički karakter, međuvjerski i međunacionalni sklad, kazao je predsjednik Savjeta “GI 21 maj”, Miodrag-Miko Živković

“Sve ove vrijednosti na kojima počiva naša mala država, pa samim tim i njen sami opstanak, našle su se na udaru klero-šovinističkog, velikosrpskog projekta koji je osmišljen u Beogradu i Moskvi, odakle je pomagan i podstican na sve moguće načine, a povjeren za realizaciju crkvi Srbije i domaćim snagama sa ciljem zatiranja Crne Gore do konačnog nestanka.

Za ovo krako vrijeme, javnim istupima svih nas, organizovanjem i pomaganjem građanskih protesta, te učešćem na njima, dali smo svoj skromni doprinos u emancipaciji građanske svijesti svih onih koji nemaju rezervne domovine, do ove naše jedine i zajedničke Crne Gore”, istakao je Živković na svom Facebook profilu.

I, ne pišem ovo, kako kaže, da bi afirmisao GI “21 maj”, koja je po svojoj prirodi i koncepciji oslobođena stranačkih interesa i ima samo jedan interes – kako spasiti i pomoći Crnoj Gori, nego zbog jedine prave reakcije svih onih kojima je ova zemlja u srcu, da joj pomognu i da je spase u vremenu i trenucima koji su odlučujući za njen opstanak.

“Nalazeći se već dvije godine na otvorenom i ničim skrivenom velikosrpskom udaru, Crna Gora posrće, jer je izložena neviđenom mrcvarenju i urušavanj svih vrijednosti i temelja na kojima je sazdana.

Pred našim očima urušava se njen građanski karakter, a svetosavski vjerski fanatizam zamjenjuje naše sekularno uređenje. Istorijski revizionizam i obračun sa antifašizmom, sve više liči na pakao koji nijesmo mogli ni zamisliti, a naši okupatori su zvijerski udarili i u temelje našeg međuvjerskog i međunacionalnog sklada sa namjerom da od ove zemlje ne ostane ništa do zgarišta, navodi Živković.

Za sve one koji su se nadali i vjerovali, kako kaže, da će Vlada Dritana Abazovića biti drugačija od prethodne apostolske vlade koju je pravio isti taj Abazović, pa i zbog toga što su takvu vladu podržale građanske, evropske i crnogorske stranke, ne smije više biti iluzija, jer je, dodaje, ova vlada mnogo opasnija i gora za Crnu Goru od vlade koju je naslijedila.

“Valjda je sada svakome ko voli ovu zemlju, sasvim jasno da Abazovićeva Vlada uz potpuno odsustvo stida i odgovornosti demonstrira neviđenu odanost i vjernost velikosrpskom projektu, čineći sve da od Crne Gore napravi još jednu Srpsku zemlju. Ugovor koji žele potpisati sa crkvom Srbije i na taj način, državnim potpisom ovjeriti da nikada nijesmo postojali ni kao država, ni kao narod, samo je posljednja kap u prepunoj čaši, zbog koje više ne smijemo stojati skrštenih ruku kao nijemi posmatrači sopstvene propasti.

I sam sam lično, prije samo godinu dana zagovarao izlazak na buduće izbore u dvije kolone, smatrajući to najboljim rješenjem za Crnu Goru. Vjerovao sam u minimum demokratskih uslova na tim izborima i naravno nijesam vjerovao da će do danas u ovolikoj mjeri razgraditi sve vrijedno u ovoj zemlji”, ističe Živković.

Danas je, nažalost, kako kaže, naša realnost mnogo drugačija. Slika i prilika današnje Crne Gore je mnogo, mnogo sumornija.

“Ankete za ispitivanje javnog mnjenja koje smo radili u posljednjoj godini dana, ubjedljivo i nedvosmisleno govore u prilog zajedničkog i jedinstvenog nastupa svih građanskih, crnogorskih i evropskih snaga. Sada je više nego jasno da se ova zemlja može odbraniti i spasiti od ovog velikosrpskog udara, samo zajedništvom, dogovorom i predanošću svih onih koji je vole i poštuju.

Zato je važno da više ne gubimo vrijeme u ispraznoj politici u kojoj sve dublje tonemo. Nije ovo partija šaha kako neki vole da kažu, a i ako jeste, moramo biti svjesni da nam prijeti mat”, kazao je Živković.

Ovo je borba, dodaje, za goli opstanak države i svih naroda koji u njoj žive i čine njeno najveće bogatstvo.

“Ovo mora biti pametna i mirna borba da spasimo ono što je naše i zbog nas i zbog svog potomstva. Strašno je važno da ovu poruku najdobranamjernije shvate sve političke stranke sa crnogorskog građanskog spektra, stranke koje zastupaju manjinske narode u Crnoj Gori, nevladin sektor koji ovu zemlju doživljava svojom, a ne tuđom prćijom i svi pojedinci koji mogu dati svoj doprinos očuvanju svoje jedine domovine.

Moramo se osloboditi svih sujeta i razloga koji su nas dijelili i sve stranačke interese staviti po strani. Domovina se ovog puta može i mora odbraniti zajedništvom, međusobnim razumijevanjem i poštovanjem, baš onako kako smo to uradili 2006. godine, kada smo obnovili nezavisnost”, ističe Živković.

Za ovako značajan poduhvat, najveća je, dodaje, odgovornost na najvećim političkim subjektima i želim vjerovati da su shvatili ozbiljnost političkog trenutka i da će najzad obuzdati svoju sebičnost i pravilnije gledati u sliku o sopstvenoj veličini i značaju.

“Ako budemo zajedno, svi smo pobijedili i što je najvažnije, pobijedila je Crna Gora, a ako toga ne bude, svi smo gubitnici, a Crna Gora će nestati kao kap u moru “srpskog sveta”. Kada treba krenuti sa ujedinjenjem? Sada i odmah! Zadnja je ura – na okup, svi građani kojima je ova zemlja u srcu, bilo da su Crnogorci, Bošnjaci, Muslimani, Albanci, Hrvati ili bilo koji drugi. Treba nam zajedništvo svih koji Crnu Goru žele sačuvati kao nezavisnu, građansku, sekularnu, antifašističku zemlju svih nas koji u njoj živimo. Ponovimo još ubjedljivije uspjeh sa refrenduma od 2006. godine, jer to možemo, to Crna Gora zaslužuje i od nas očekuje”, poručio je Živković.

Ne želi, dodaje, da vjeruje da ovaj koncept nije prihvatljiv za bilo koga ko Crnu Goru doživljava svojom domovinom.

“Ne smijemo više čekati što ćemo dobiti od svoje zemlje, ovoga puta MI MORAMO nešto uraditi za nju. A, onda u tom zajedništvu i jedinstvu koje sada uspostavimo, napravimo diskontinuitet sa svim dosadašnjim vladama, izaberimo najbolje što ova zemlja ima i najzad i zauvijek okrenimo ovaj brod u pravom smjeru, daleko od ovog užasa koji nas razara.

Vrijeme je na izmaku, svi na okup, jer će samo tako biti Vječna Crna Gora!”, zaključio je Živković.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top1

19.08.2022. u 21:42h

Sport, top2

19.08.2022. u 20:50h

Titogradske vijesti, top1

19.08.2022. u 20:37h

Skip to content