Živković: Vjerujem da će izbori biti održani 11. juna; Abazovićeva vlada šestom brzinom ide niz padinu

Radio Titograd

08.05.2023, 20:55h

3 min

Generator i inspirator za promjenu društvenog ambijenta može biti i način na koji artikulišete određene stavove u javnom ili političkom životu, a u Crnoj Gori se taj ambijent značajno promijenio nagore, nakon 30. avgusta 2020, ocijenio je vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista Danijel Živković, u emisiji “Aritmija” Gradske RTV, autorke Tamare Nikčević.

Govoreći o jednogodišnjim učincima Vlade, koje smatra pogubnim po Crnu Goru, Živković je podsjetio na smijenjenog premijera Dritana Abazovića koji je glorifikovao vladina jednogodišnja postignuća izjavom da je vlada ubacila u šestu brzinu.

“Mislim da su ubacili u šestu brzinu, ali niz padinu nakon koje će se zakucati u dno na kome će se njihov politički mehanizam razbiti u paramparčad”, rekao je Živković.

Kao argument za takvu tvrdnju navodi nekoliko primjera.

“Predsjednik vlade u tehničkom mandatu na različite načine lijepi etikete i kvalifikuje svoje političke neistomišljenike. Tu mislim i na medijsku scenu jer bilo ko ko promišlja drugačije u odnosu na premijera i njegove partijske saborce kvalifikovan je kao neprijatelj i ekstremni član društva. Crtanjem meta, senzacionalizmom i širenjem propagande preko društvenih mreža, bez ikakve odgovornosti, sa veoma teškim kvalifikacijama na račun NVO i medijskih kuća, sa dodacima da svoje političke neistomišljenike kvalifikuje tako da što prije treba da ih stigne ruka pravde, te da je on taj koji je djelilac pravde u Crnoj Gori a ne državni organi, i kada imate takav ambijent onda ne treba da čudi porast vršnjačkog nasilja”, objašnjava Živković.

Crkva Srbije je postala značajan faktor u crnogorskom društvu

Takođe, dodaje da pojedinci koji su podržavaoci aktuelne vlasti, smatraju da je potpuno legitimno napasti nekoga na ulici zato što je njegov politički neistomišljenik.

“Imali smo prilike da vidimo to nedavno sa potpredsjednikom DPS-a, gospodinom Jevtom Erakovićem. Ne ističem ovo zbog toga što javnost treba da ima neki posebni senzibilitet prema nama (DPS-u), već samo ukazujem na ambijent u kome živimo, a koji je produkovao revanšizam prema onima koji imaju potrebu da se suprotstave ovakvoj vlasti”, navodi Živković.

Ističe da je, osim toga, i Crkva Srbije postala značajan faktor u crnogorskom društvu.

“Nije to samo sad, ali je njena uloga naglašena posebno nakon 30.avgusta, jer je neposredno prije toga crkva preuzela ulogu nekoga ko nosi političke i društvene promjene u Crnoj Gori. Nije dobro imati situaciju u kojoj se šalju poruke, sa bilo koje adrese dolazile, o miješanju u izborni proces, a imali smo prilike da čujemo da su neki od crkvenih velikodostojnika pozivali za koga treba glasati i kako treba uređivati političke prilike u Crnoj Gori. To nikako ne doprinosi političkom sazrijevanju”, naglašava Živković.

Podsjetio je i na formiranje vlade Zdravka Krivokapića koja je dobila naziv ‘apostolska’ od strane svog premijera.

“Suštinska poruka je da crkva treba da se bavi svojim pitanjima, država svojim, te da je Crna Gora sekularno društvo koje mora počivati isključivo na tim osnovama i bez toga nema budućnosti i prosperiteta ove države”, poručuje Živković.

Nasilje je produkt ukupnog stanja u jednom društvu

“U crnogorskom društvu i ambijentu u kom živimo definitivno veliki doprinos za porast nasilja snose oni koji su nosioci vlasti, prevashodno zbog relativizacije i banalizacije onoga što se dešava trenutno u Crnoj Gori”, kazao je Živković.

Smatra da je došlo do degradacije porodice, društva i autoriteta, te da je potpuno srušen sistem vrijednosti.

“Naročito među mlađom populacijom gdje je obrazovni sistem potpuno zakazao, ali i pojam porodice i autoriteta izgubio na značaju”, upozorava Živković.

Loš izborni rezultat DPS-a Živković smatra posljedicom načinjenih grešaka.

“Kao zreli i odgovorni ljudi moramo sagledati ono što smo uradili i dobro i loše. Neke stvari su dovele do toga da 30.avgusta ne dobijemo potrebnu većinu da formiramo vlast, i to je u najvećem procentu zbog toga što u građani procijenili da mi više ne treba da vršimo vlast. Cijenim da je to zbog grešaka koje smo imali i zbog kojih građani nijesu željeli da nam daju povjerenje”, objašnjava Živković.

Komentarišući nagađanja da postoji mogućnost da prijevremeni parlamentarni izbori neće ni biti održani 11. juna, Živković je rekao da ipak vjeruje da je sazrelo opšte mišljenje da su Crnoj Gori ti izbori neophodni, ali  da ga od ove parlamentarne većine ništa ne bi iznenadilo.

“Njima nije bio problem ni da zakonima mijenjaju Ustav. Ono što je moja procjena je da su građani shvatili da su ti izbori potrebni”, istakao je Živković.

Govoreći o svom izboru na funkciju vršioca dužnosti šefa partije, Živković je rekao da je tu funkciju mogao da preuzme bilo koji član predsjedništva stranke i da bi ga podjednako dobro radili, ali da pretpostavlja da je odluka o njegovom imenovanju donijeta na osnovu njegovog dosadašnjeg rada.

“U ovom trenutku sam u potpunosti fokusiran na predstojeće parlamentarne izbore i ne mogu reći da li ću se kandidovati za predsjednika stranke”, zaključio je Živković.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.09.2023. u 19:22h

Skip to content