Živković: Otvoreni Balkan je skretanje Crne Gore sa brze trake na makadamski put

Radio Titograd

20.06.2022, 09:12h

2 min

Foto:PA

Predsjednik poslaničkog kluba DPS Danijel Živković je u razgovoru za Antenu M okarakterisao Otvoreni Balkan kao skretanje Crne Gore sa brze trake na makadamski put kada su evropske integracije u pitanju.

“Mi dajemo podršku iz Parlamenta i sa tog nivoa ćemo pokušati da kroz razne vrste zakonskih inicijativa pomognemo onome što su ključni prioriteti koji su naznačeni u sporazumu, a koji podrazumijevaju podršku DPS. Već sam kazao da jedan od ključnih prioriteta uluzaka Crne Gore u Evropsku uniju, a DPS će bez ikakvih dilema dati ključan doprinos da se ostvari ovaj zacrtani cilj. Poglavlje 23 vidimo kao ključno poglavlje koje treba zatvoriti i mi ćemo tako iz Parlamenta dati maksimalan doprinos da to i bude ostvareno. Što se tiče izvršne vlasti, oni će raditi svoj dio posla i određivati koji će ljudi popunjavati mjesta u tim redovima”, poručio je Živković.

On podsjeća da DPS ne učestvuje u radu izvršne vlasti.

“Mi smo odabrali naš put nakon 2006. i opredijelili se za integracione procese i kazali da je neophodno da mi završimo dio domaćih zadataka i oih obaveza koje proističu iz članstva Crne Gore u Evropsku uniju. Smatram da bi bilo koja druga regionalna inicijativa remetila ovaj naš put ka EU, a naša je dodatna obaveza, pogotovo zato što veliki broj građana podržava članstvo Crne Gore u EU, da taj put i dovršimo. Upravo zato je i nastala naša potreba da podržimo manjinsku vladu koja treba da se pozabavi ovim prioritetom”, objasnio je Živković.

Nedavno je Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio da Inicijativa Otvoreni Balkan ima podršku Sjedinjenih Država.

Komentarišući poruke američke administracije, Živković za Antenu M napominje da Crna Gora ostaje posvećena evropskim vrijednostima

“Više puta smo ponovili da je podrška DPS manjinskoj vladi zasnovana na nekoliko prioriteta. Jedan od njih je ubrzavanje reformi u cilju članstva u EU. Crna Gora postaje čvrsto posvećena evropskim vrijednostima, o čemu svjedoče i brojna istraživanja. Sve ostale ideje, poput regionalnih inicijativa, predstavljaju skretanje Crne Gore sa brze trake na makadamski put bez izglednih šansi da ostvarimo naš zacrtani cilj”, zaključio je Živković.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

09.08.2022. u 11:44h

Titogradske vijesti, top2

09.08.2022. u 11:38h

Titogradske vijesti, top2

09.08.2022. u 10:06h

Titogradske vijesti, top1

09.08.2022. u 09:56h

Titogradske vijesti, top1

09.08.2022. u 09:36h

Skip to content