Žestoke borbe u Ukrajini; Saudijska Arabija neće učestvovati na mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj

Radio Titograd

03.06.2024, 07:40h

< 1 min

Foto:Guliver

 

Borbe se vode na istoku i jugu zemlje, najžešće u Harkovskoj i Hersonskoj oblasti. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je PVO oborila dva ukrajinska aviona “mig-29”, kao i da je zauzela Umansko. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavljuje da će više od 100 zemalja i organizacija učestvovati na mirovnoj konferenciji sredinom mjeseca u Švajcarskoj, uprkos naporima Kine da je omete.

Saudijska Arabija neće učestvovati na konferenciji u Švajcarskoj

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je protivvazduhoplovna odbrana oborila dva ukrajinska aviona “mig 29”, kao i da je pod kontrolom vojske Umansko u Donjeckoj oblasti.

Sa druge strane, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nastavlja da traži pomoć i međunarodnu podršku. U Singapuru je prisustvovao godišnjem bezbjednosnom samitu. Sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom razgovarao je o hitnim vojnim potrebama Ukrajine.

Zelenski je rekao da je zahvalan SAD što su Kijevu dozvolile da koristi artiljerijski raketni sistem visoke pokretljivosti (HIMARS) koji je isporučen u regionu Harkova, ali je dodao da to nije dovoljno.

Istovremeno, najavljuje da će više od 100 zemalja i organizacija učestvovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini, koja će biti održana u Švajcarskoj 15. i 16. juna, uprkos naporima Kine da je omete.

Kina je ranije saopštila da neće učestvovati na samitu ako Rusija nije pozvana. Kako javljaju mediji, kineski ministar odbrane nije bio u sali kada je govorio Zelenski.

Ni Saudijska Arabija neće učestvovati na konferenciji u Švajcarskoj zbog odsustva delegata iz Rusije.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 17:21h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 13:07h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 12:52h

Skip to content