Žestoke borbe u Harkovskoj oblasti; Više od 14.000 izbjeglica stiglo u Mađarsku

Radio Titograd

12.05.2024, 08:09h

2 min

Foto:Guliver

 

Intenzivne borbe u Harkovskoj oblasti. Moskva tvrdi da je preuzela kontrolu nad pet sela u pograničnoj zoni Harkovske oblasti. Volodomir Zelenski to negira uz navode da se borbe još vode kao i da je situacija u Donjecku “posebno napeta“. Ruske vlasti saopštavaju da je devet osoba poginulo u udarima ukrajinskih dronova na Belgorod, Kursk, Donjeck i Lugansk. Preko 14.000 ukrajinskih izbjeglica stiglo u Mađarsku.

Rusija: Požar u rafineriji u Volgogradu nakon pada drona

U kompleksu rafinerije u Volgogradu došlo je do požara nakon pada drona, saopštio je gubernator Volgogradske oblasti Andrej Bočarov.

“Vatrogasno-spasilačke ekipe su odmah izašle na lice mjesta i ugasile vatru. Nije bilo ljudskih žrtava”, saopštila je oblasna uprava na svom Telegram kanalu, pozivajući se na gubernatora, navodi agencija Tas.

Ruske PVO snage odbile su protekle noći napad dronom u Volgogradskoj oblasti, potvrdio je Bočarov.

NATO: Ne planiramo da šaljemo trupe u Ukrajinu

Zamjenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana izjavio je da Alijansa ne planira da šalje trupe u Ukrajinu.

“Na nivou NATO-a, gdje se odluke donose konsenzusom, u ovom trenutku nemamo ni planove ni političku namjeru da rasporedimo NATO snage u Ukrajini”, rekao je on na predstavljanju knjige.

Prema njegovim riječima, NATO je i dalje zainteresovan da podrži Ukrajinu, kao i da obezbijedi da se sukob ne razvije u konfrontaciju sa Rusijom.

Upitan o “sopstvenim crvenim linijama”, nakon prelaska kojih bi NATO trebalo da interveniše u sukobu, on je odgovorio da “nije riječ o kršenju crvenih linija, već o evoluciji dinamike ovog rata”.

Udar “šahedima” na Nikopolj

Ruska vojska je noćas napala Nikopolj dronovima kamikaza, oštetivši kuće i infrastrukturu, saopštio je na Telegramu načelnik regionalne vojne uprave Dnjepar Sergej Lisak, prenosi Ukrinform.

Dodao je da u granatiranju nema stradalih.

Ruski PVO sistemi oborili dvije rakete “Točka-U”

Ruski PVO sistemi uništili su više ciljeva Oružanih snaga Ukrajine, uključujući dvije rakete Točka-U, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

“Točka-U” su oborene nad teritorijom Belgorodske oblasti, tri bespilotne letjelice su uništene nad teritorijom Brjanske oblasti, dvije iznad teritorije Lipecke oblasti i jedna letjelica je presretnuta iznad teritorije Volgogradske oblasti, navodi Ministratvo.

Oprečne tvrdnje Moskve i Kijeva

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su njene snage zauzele pet sela u Harkovskoj oblasti koje se graniče sa ruskim, Belgorodskim regionom.

Sa druge strane, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski faktički je negirao tvrdnje Moskve u svom video-obraćanju i naveo da su u toku borbe u sedam pograničnih sela u Harkovu dok je situaciju u Donjeckoj oblasti nazvao “posebno napetom“.

U tri odvojena udara ukrajinskih dronova i artiljerije na ruske pogranične regione Belgorod i Kursk i grad Donjeck, koji je pod kontrolom Moskve poginulo je pet osoba.

Prema riječima vlasti Luganska, u raketnom napadu ukrajinskih snaga koji je izazvao veliki požar na skladištu goriva u gradu Rovenki ubijene su četiri osobe.

Više od 14.000 izbjeglica stiglo je u petak, 10. maja u Mađarsku iz Ukrajine, saopštila je mađarska policija.

Među izbjeglicama, svega 43 osobe su zatražile privremenu dozvolu od 30 dana za boravak u Mađarskoj.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 19:15h

Sport, top2

24.05.2024. u 19:07h

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 17:17h

20.05.2024. u 17:48h

20.05.2024. u 17:48h

Skip to content