Žene koje spavaju manje od sedam sati u riziku od ozbiljne bolesti

Radio Titograd

17.11.2023, 07:01h

< 1 min

Foto:Pixabay

Američki naučnici su otkrili da gubitak samo 90 minuta sna svake noći povećava insulinsku rezistenciju kod žena.

Tada ćelije tijela ne reaguju pravilno na insulin koji tijelo proizvodi, hormon koji reguliše šećer u krvi, inače poznat kao glukoza. Efekti su bili još jači kod žena koje su prošle kroz menopauzu.

„Tokom svog života, žene se suočavaju sa mnogim promenama u svojim navikama spavanja zbog porođaja, odgajanja djece i menopauze. Tokom dužeg perioda, stalni stres na ćelije koje proizvode insulin može da izazove problem, koji na kraju dovede do dijabetesa tipa 2“, rekao je glavni autor studije profesor Mari-Pjer Sant-Onž sa Univerziteta Kolumbija.

Nalazi objavljeni u časopisu „Diabetes Care“ pokazuju da čak i blagi nedostatak sna, koji traje samo šest nedjelja, izaziva promene u tijelu koje povećavaju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

U studiji je učestvovalo 38 zdravih žena, od kojih je 11 bilo u menopauzi. Oni su rutinski spavali najmanje sedam i po sati, ali su za potrebe studije to smanjili na oko šest sati tokom šest nedjelja. Žene su praćene uređajima koji se mogu nositi, a istraživači su mjerili insulin, glukozu i telesnu masnoću.

Studija je otkrila da je nedostatak sna povećao nivo insulina natašte za više od 12 procenata ukupno, a za više od 15 procenata među ženama u premenopauzi. Insulinska rezistencija se povećala za skoro 15 procenata ukupno, a za više od 20 procenata među ženama u postmenopauzi, prenosi Index.hr.

„Potrebno je više istraživanja da bi se utvrdilo da li više sna može poboljšati nivo šećera u krvi i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2“, zaključio je profesor Sant-Onž.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

14.07.2024. u 11:17h

Titogradske vijesti, top2

14.07.2024. u 10:54h

Titogradske vijesti, top2

14.07.2024. u 10:51h

Skip to content