Željezarci: Traže isplatu martovske zarade; EPCG: Biće plate kad prođe kriza

Radio Titograd

26.04.2024, 15:48h

2 min

Radnici EPCG Željezare počeli su protest ispred upravne zgrade Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Predsjednik fabričkog sindikata Ivan Vujović za Portal RTNK je kazao da traže isplatu martovske zarade.

Odlučni su, rekao je Vujović, da ne prekidaju protest sve dok im ne isplate zaostalu zaradu. Vujović je istakao da su pokušali više puta da dođu do informacije kad će dobiti platu.

„Definitivno ovo danas je ogledalo EPCG i ljudi koji vode ovu kompaniju“, smatra Vujović.

Istakao je da infomaciju o plati nisu mogli dobiti ni od izvršne direktorice Željezare Nevenke Janković.

„Ona je u Željezaru dovedena samo sa jednim ciljem – da uvede stečaj jer apsolutno od kad je došla samo odbija poslove, apsolutno se ništa ne radi, zatvara pogone. Mi želimo da pitamo zašto je ta gospođa tu“, rekao je Vujović.

Na pitanje Portala RTNK da li u Željezari radi i jedan pogon, Vujović kaže da ništa ne rade i da je za to kriva uprava fabrike.

„Sve što pokušavamo da radimo oni ne daju. Jednostavno nema alat , nema materijala. Sve to treba da se nabavi preko EPCG, oni to sabotiraju i onda na kraju nam kažu ne možete dobiti platu jer niste radili. Naravno da nismo radili jer nam ova gospoda ovdje ne da da radimo“, naglasio je Vujović.

Izvršna direktorica Željezare Nevenka Janković nije željela da komentariše navode Vujovića. Podsjetila je na dan kad je izabrana da rukovodi nikšićkom fabrikom kada je rekla da će pričati o stanju u firmi tek kada je dovede u stanje profitabilnosti.

Željezara je, međutim, i nakon više od godinu od kada je u vlasništvu EPCG, daleko od stabilne firme. O njenim gubicima se ne govori, kao ni o načinu kako i ko isplaćuje zarade radnicima.

Zaposlenima u Željezari plate kad se prevaziđe kriza

Iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) saopštili su da je došlo do kašnjenja u realizaciji poslovnih procesa propisanih Ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji sa kompanijom EPCG-Željezara, zbog čega kasni isplata martovskih zarada radnicima. Oni su to kazali nakon što su danas radnici EPCG Željezare protestvovali ispred upravne zgrade tog preduzeća zahtijevajući isplatu marsovske zarade.

“Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) potpisala je Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa kompanijom EPCG-Željezara-Nikšić. Da bi izvršili obaveze po osnovu navedenog ugovora, prethodno je neophodno da EPCG-Željezara-Nikšić realizuje određene poslovne aktivnosti. Na žalost, došlo je do kašnjenja u realizaciji tih poslovnih procesa”, naveli su oni.

Kako su kazali, nadaju se da će se trenutna situacija prevazići i da će “vrlo brzo pristupiti realizaciji istih, kako bi u konačnom EPCG-Željezara-Nikšić bila u mogućnosti da svojim zaposlenim isplati martovske zarade”.

“Podsjećamo da je do sada EPCG pružala značajnu finansijsku pomoć kompaniji EPCG-Željezara-Nikšić kroz razne finansijske aranžmane a da će o daljem usmjeravanju i raspoređivanju tih finansijskih sredstava konačnu riječ dati revizor angažovan od strane Elektroprivrede Crne Gore i nadležne institucije”, zaključili su iz tog preduzeća.

Izvor.CdM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 19:15h

Sport, top2

24.05.2024. u 19:07h

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 17:17h

Skip to content