Zelenski smijenio šefa odjeljenja tajne službe; Šojgu naredio bržu isporuku oružja na front

Radio Titograd

02.05.2024, 07:35h

2 min

Foto:Guliver

 

Bitka za Časov Jar se zaoštrava, Moskva raspredila 25.000 vojnika u blizini grada. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naredio veću i bržu isporuku oružja za front. Kijev tvrdi da su ukrajinske snage uništile dva ruska PVO sistema “buk” u oblasti Sumija kao i da su pogodile dvije rafinerije na teritoriji Rusije.

Zelenski smijenio šefa odjeljenja tajne službe

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je Iliju Vitjuka, visokopozicioniranog zvaničnika obavještajne službe SBU zbog optužbi za korupciju.

Dekret je juče objavljen na internetskoj stranici ukrajinskog predsjednika, ali nisu navedeni razlozi smjene. Vitjuk je bio čelnik odjeljenja za kibernetičku sigurnost Ukrajinske sigurnosne službe (SBU).

Ukrajinski mediji ranije su objavili da se vodi istraga da je Vitjukova supruga kupila luksuzni stan u centru Kijeva. Vitjuk je već prije smjene bio suspendovan. Zelenski je obećao oštru borbu protiv korupcije i zloupotrebe državnih sredstava. Mjere u tome smjeru preduslov su za primanje Ukrajine u Evropsku uniju.

Ukrajina se smatra jednom od najkorumpiranijih zemalja u Evropi. Zbog umiješanosti u korupciju ostavku je nedavno morao dati ministar poljoprivrede Mikola Solski.

Rusija: Ukrajinski dronovi pokušali napad na energetski objekat u Smolenskoj oblasti

Ukrajinske bespilotne letjelice pokušale su da napadnu objekat civilne energetske infrastrukture u Smolenskoj oblasti, izjavio je gubernator Vasilij Anohin.

Anohin je rekao da nema povrijeđenih, prenosi Interfaks.

Prethodno je gubernator Orlovske oblasti Andrej Kličkov izjavio da su usljed napada dronom oštećeni objekti energetske infrastrukture u Glazunovskom i Sverdlovskom okrugu. Prema riječima Kličkova, došlo je do prekida u snabdijevanju električnom energijom jednog broja korisnika.

Borba za Časov Jar

Važno uporište ukrajinskih oružanih snaga na istoku Ukrajine, Časov Jar trpi ogroman pritisak ruske vojske.

Prema Fajnenšel tajmsu, Rusija je posljednjih nedjelja rasporedila do 25.000 vojnika u blizini grada. Na drugim žarištima duž linije fronta, moskovska vojska takođe gura napred, sa ciljem da zauzme što je moguće više teritorije prije nego što stigne pomoć Zapada.

Na tom tragu, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je veću i bržu isporuku oružja.

Moskva napominje i da su trupe na terenu uništile štab operativne komande ukrajinske vojske “Jug”.

Sa druge strane, Oružane snage Ukrajine tvrde da su uništile su dva ruska protivvazdušna raketna sistema “buk” u oblasti Sumija. Iz Kijeva ističu da su bespilotne letjelice pogodile dvije rafnerije nafte u ruskim regionima Rjazanjska i Voronježa.

Ukrajina nastoji da iscrpi ruske kapacitete za preradu nafte, što bi trebalo da podrije izvoz i prouzrokuje skokove cijena na domaćem tržištu.

Ministarka spoljnih poslova Letonije Baiba Braže kaže da postoje zemlje koje su Ukrajini dale oružje za udare po teritoriji Rusije bez ograničenja.

Napomenula da Ukrajina već dobija dronove dugog dometa i baterije američkog raketnog sistema ATACMS čiji je domet veći od 300 kilometara.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 19:15h

Sport, top2

24.05.2024. u 19:07h

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 17:17h

Skip to content