Zelenski s vojskom: Da vidimo za šta se okupator sprema; Lukašenko: Bjelorusija i Rusija će sigurno odgovoriti na napad

Radio Titograd

10.05.2024, 07:15h

2 min

Foto:Guliver

 

Predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je šefa Uprave državne bezbjednosti Ukrajine. Sastao se i s komandantima s oružanih snaga, da kako je rekao “vidimo kako ubrzati isporuku naoružanja i za šta se okupator sprema”. Šef Bjelorusije Aleksandar Lukašenko ističe da je za njegovu zemlju i za Rusiju nuklearno oružje isključivo sredstvo odvraćanja, a ne napada, ali da će te dvije države sigurno odgovoriti na nečiji napad.

Nastavlja se rat napadima na energetska postrojenja između Rusije i Ukrajine

Nastavlja se rat napadima na energetska postrojenja između Rusije i Ukrajine. Izvor iz ukrajinske Služba državne bezbjednosti potvrdio je medijima da je dron velikog dometa pogodio rafineriju nafte “Gasprom neftekim Salavat” u ruskoj Republici Baškiriji, 1.500 kilometara udaljenoj od granice.

“Ukrhidroenergo” je saopštio da su u ruskim udarima ove sedmice razorene dvije ukrajinske hidrolektrane i da je šteta velika.

I dalje stradaju civili. Dvije osobe su poginule u ruskom granatiranju Nikopolja, a 11 ljudi je ranjeno u ukrajinskom vazdušnom napadu na Belgorod.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da Kijev nije tražio NATO pošalje trupe u zonu sukobu, ali poziva države Alijanse da mu pruže pomoć.

Međutim, iako nije tražio, prema priznanju poljskog premijera Dolalda Tuska vojske NATO-a ipak ima u Ukrajini.

“Bez pomoći NATO-a, Ukrajina ne bi mogla da se brani toliko dugo. Pa tamo su neke trupe, odnosno vojnici. Tamo ima malo vojnika. Posmatrači, inženjeri”, navodi Tusk.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus obećava kupovinu tri raketna bacača “himars” od Sjedinjenih Država i da ih prebaci Ukrajini.

Na to odgovara Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova, da se potvrđuje hibridni rat protiv Rusije.

Šef Bjelorusije Aleksandar Lukašenko ističe da je za njegovu zemlju i za Rusiju nuklearno oružje isključivo sredstvo odvraćanja, a ne napada, ali da će dvije države sigurno odgovoriti na nečiji napad.

Naglasio je da se Bjelorusija pridružila vježbama na njegovu inicijativu.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručuje s Parade pobjede na Crvenom trgu: “Nikome nećemo dozvoliti da nam prijeti”

Volodimir Zelenski je smijenio šefa Uprave državne bezbjednosti Ukrajine Sergeja Ruda. Održao je i sastanak s komandantima oružanih snagama, da kako je rekao “vidimo kako ubrzati isporuku naoružanja i za šta se okupator sprema”.

Ipak to “kako i za šta” nije otkrio javnosti, ali je najavio akcije branilaca na bojnom polju.

Ruski i ukrajinski mediji javili su da su sa sajta ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova uklonjene potjernice za ukrajinskim predsjednikom Zelenskim i bivšim Petrom Porošenkom.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 18:51h

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 15:27h

07.05.2024. u 17:45h

07.05.2024. u 17:45h

Skip to content