Zelenski: Priča da smo mi odgovorni za Sjeverni tok ima za cilj usporavanje pomoći Ukrajini

Radio Titograd

10.03.2023, 21:52h

< 1 min

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski negirao je da je Ukrajina bila umiješana u eksplozije na gasovodima Sjeverni tok i sugerisao da se ova priča sprema kako bi se usporilo isporuku pomoći Ukrajini.

Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskom premijerkom Sannom Marin u Kijevu, prenosi agencija Ukrinform.

“Što se tiče Sjevernog toka, mi nemamo ništa s tim. (Ovi izvještaji se šire) da bi se usporila pomoć Ukrajini. To je prilično jednostavno. Mislim da je veoma opasno da neki nezavisni mediji, koje sam oduvijek veoma poštovao, poduzimaju takve korake. Vjerujem da je ovo pogrešno: to samo igra na ruku Ruskoj Federaciji. Ili postoje druge poslovne grupe koje imaju interes da se ne uvedu oštre sankcije, jer njihov posao pati, a te grupe nisu nužno samo na ruskoj teritoriji”, rekao je Zelenski.

Zelenski je naglasio da se Ukrajina sada bori ne samo protiv Rusije, već i protiv ljudi koji “ne vide ništa osim novca”, čiji posao pati zbog smanjenja trgovine sa Rusijom.

Dodao je da postoje i druge zemlje koje pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije. Prema riječima Zelenskog neke su članice EU ili NATO-a.

“Ja bih ovo pažljivo pogledao i razmislio kome bi ovo moglo biti potrebno, kome su takve dezinformacije neophodne. Ukrajina to definitivno nije uradila. I to je najvažnije. I ko je došao na ideju da postoje indicije (umiješanosti Ukrajine), i da je to možda čak (urađeno) pod (lažnom) zastavom? Iskreno rečeno, to izgleda smiješno. Zainteresirani smo za nabavku oružja, za uvođenje sankcija i za pobjedu”, rekao je Zelenski.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 20:54h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:26h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:16h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:55h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:49h

Skip to content