Zelenski: Ne čekajte novembar, pomozite sada; Bajden: Rusija neće pobijediti, Ukrajina će zaustaviti Putina

Radio Titograd

10.07.2024, 08:12h

3 min

Foto:Guliver

 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u Vašingtonu političke lidere u SAD da ne čekaju ishod predsjedničkih izbora u novembru kako bi preduzeli odlučne mjere da pomognu njegovoj zemlji u ratu protiv Rusije. Agencija za elektronske medije Crne Gore naložila je da se do danas potpuno obustavi emitovanje određenog broja ruskih medija. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručuje da će Rusija odgovoriti na tu zabranu.

Zelenski u Vašingtonu: Ne čekajte novembar, pomozite Ukrajini sada

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u Vašingtonu političke lidere u SAD da ne čekaju ishod predsjedničkih izbora u novembru kako bi preduzeli odlučne mjere da pomognu njegovoj zemlji u ratu protiv Rusije.

“Svi čekaju novembar. Amerikanci ga čekaju, kao i Evropa, Bliski istok, Pacifik, čitav svijet, a iskreno govoreći novembar čeka i ruski predsjednik Vladimir Putin“, kazao je Zelenski u govoru na Institutu Ronald Regan uoči samita NATO, prenio je Rojters.

On je dodao da je vrijeme da se izađe iz sjenke i da se donesu čvrste odluke, da se djeluje a ne da se čeka novembar ili bilo koji drugi mjesec”.

Zelenski je takođe kazao da ne može da predvidi šta bi Donald Tramp uradio ako bi ponovo postao predsjednik. On je dodao da se nada da Tramp neće napustiti NATO i da će Amerika nastaviti da podržava Ukrajinu.

Bajden na samitu NATO-a: Rusija neće pobijediti, Ukrajina će zaustaviti Putina

Američki predsjednik Džozef Bajden otvorio je samit NATO u Vašingtonu poželevši dobrodošlicu državama članicama, a u svom govoru fokusirao se na podršku Ukrajini.

Bajden je, koristeći teleprompter, rekao svjetskim liderima da je “NATO moćniji nego ikad“ na svoju 75. godišnjicu, ističući širenje alijanse dok je on na funkciji.

“Zadovoljstvo je ugostiti vas u ovoj prelomnoj godini, s ponosom se osvrnuti na sve što smo postigli i gledati napred u našu zajedničku budućnost sa snagom i odlučnošću. Danas je NATO moćniji nego ikada”, naveo je Bajden.

“Ovaj trenutak u istoriji zahtijeva našu zajedničku snagu“, rekao je on, naglašavajući riješenost NATO-a da pomogne Ukrajini da se odbrani “od ruske invazije”.

Prema Bajdenovim riječima, ruski predsjednik Vladimir Putin ne želi ništa manje od “potpunog potčinjavanja Ukrajine i da zbriše Ukrajinu sa mape.

“Ukrajina može i hoće da zaustavi Putina”, dodao je on.

Predsjednik Amerike je dodao da Rusija neće pobijediti, ali da Ukrajina hoće.

U svom govoru od 13 minuta, Bajden se nije osvrtao na domaću političku dramu oko njegove kampanje.

Dječja bolnica u Kijevu direktno pogođena ruskom krstarećom raketom

Savjet bezbjednosti UN zasijedao je povodom masovnih ruskih udara na Ukrajinu i na glavnu dječju bolnicu u Kijevu, u kojima su poginule 42 osobe, među kojima je i četvoro djece, a 190 povrijeđeno.

Ukrajinska Služba državne bezbjednosti (SBU) tvrdi da ima dokaze da je glavna dječja bolnica u Kijevu direktno pogođena ruskom krstarećom raketom Kh-101.

Misija UN u Ukrajini je saopštila da postoji velika vjerovatnoća da je bolnica pretrpjela udar ruske rakete.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja negirao je na sastanku Savjeta bezbjednosti te optužbe, tvrdeći da je raketa protivvazdušne odbrane koja je pala na dečiju bolnicu u Kijevu lansirana da presretne ruski udar na vojno postrojenje.

Istovremeno, pozvao je na odgovornost i norveške vlasti, koje su prenijele instalaciju NASAMS u Ukrajinu.

Predstavnik Ukrajine Sergej Kislica odgovorio je da je već postala tradicija da Rusija svoje predsjedavanje Savjetu bezbjednosti prati gnusnim ratnim zločinima.

Istakao je da je Rusija namjerno gađala najugroženiju i najranjiviju kategoriju stanovništva – djecu.

Predsjednik Volodimir Zelenski ističe da će se na samitu NATO-a boriti za obezbjeđivanje više sistema PVO, aviona F-16, kao i dodatnih bezbjednosnih garancija.

Francuski predsjednik Emanuela Makron otkrio je uoči početka samita da su Sjedinjene Američke Države i Njemačka glavni protivnici ulaska Ukrajine u NATO.

“Mislim da je scenario za vašingtonski samit isti kao i za samit u Vilnjusu”, smatra Makron.

Indijski premijer Narendra Modi istakao je u razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da je ta država spremna da pomogne na sve načine da bi se uspostavio mir u Ukrajini.

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je Brisel da preuzme veću inicijativu po pitanju ukrajinske krize, pošto su Sjedinjene Američke Države zauzete predstojećim predsjedničkim izborima.

Portprolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je da će Federacija asimetrično odgovoriti na ograničenja Crne Gore za ruske medije.

Agencija za elektronske medije Crne Gore naložila je da se najkasnije do danas potpuno obustavi emitovanje određenog broja ruskih medija.

To uključuje 20 TV kanala, među kojima su Prvi kanal, Rusija 1, RT, Sputnjik, NTV, REN TV. Ova odluka podrazumijeva i zabranu distribucije sadržaja na internetu.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.07.2024. u 05:27h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.07.2024. u 05:17h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.07.2024. u 05:14h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.07.2024. u 05:11h

Sport, Titogradske vijesti, top2,

05:07h

Sport, Titogradske vijesti, top2

14.07.2024. u 18:46h

Sport, Titogradske vijesti, top2

14.07.2024. u 18:43h

Titogradske vijesti, top2

14.07.2024. u 18:38h

Skip to content