Zelenski: Moj legitimitet priznaju Ukrajinci; SAD: Moguće povećano raspoređivanje nuklearnog oružja

Radio Titograd

08.06.2024, 08:14h

2 min

Izvor:Guliver

 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u Parizu da legitimitet njegovog predsjedničkog mandata priznaje ukrajinski narod, kao i da o tome neće odlučivati ruski predsjednik Vladimir Putin. Bijaela kuća, u međuvremenu, saopštila je da postoji mogućnost da će u narednim godinama povećati raspoređivanje američkog nuklearnog strateškog oružja.

Rusija raketirala 15 naselja u Hersonskoj oblasti, civil poginuo u Nikopoljskom regionu

Rusija je granatirala najmanje 15 naselja u Hersonskoj oblasti u posljednja 24 sata, saopštile su lokalne ukrajinske vlasti.

“Između ostalog, pogođen je soliter u Hersonu, kao i industrijski kompleks u ovom gradu”, kaže Oleksandar Prokudin, načelnik Vojne uprave u Hersonu.

Povrijeđena je jedna osoba.

U napadu dronovima u Nikopoljskom regionu poginuo je jedan civil.

Rusija izdala potjernicu za Julijom Timošenko

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije saopštilo je da je izdalo potjernicu za bivšom premijerkom Ukrajine Julijom Timošenko.

“Julija Vladimirovna Timošenko, rođena 27. novembra 1960. godine traži se prema članu Krivičnog zakona”, naveo je ruski MUP, ne precizirajući za koje je krivično djelo Timošenko optužena.

Timošenko je bila na funkciji premijera Ukrajine od februara do septembra 2005. godine, kada je njena vlada raspuštena, a ponovo je preuzela tu funkciju u decembru 2007. godine.

Početkom 2010. godine kandidovala za predsjednika Ukrajine.

Prema rezultatima drugog kruga glasanja, izgubila je od Viktora Janukoviča sa razlikom od 3,48 odsto.

Timošenko je dobila 45,47 odsto glasova, a Janukovič 48,95 odsto.

Ukrajinski parlament je u martu 2010. godine raspustio vladu koju je predvodila Timošenko.

Nakon podnošenja ostavke, ona je najavila prelazak u opoziciju i inicirala je formiranje opozicione vlade.

Žestoke borbe na više linija fronta

Žestoke borbe nastavljene su u Harkovskoj oblasti, oko Časovog Jara, Kupjanska, ali i na drugim djelovima fronta.

Najmanje tri osobe su stradale, a 35 njih je ranjeno u ukrajinskom granatiranju Luganska projektilima američke proizvodnje, saopštili su ruski zvaničnici.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, u međuvremenu, na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu izjavio je da Moskva ne zvecka nuklearnim oružjem, ali da joj takvo oružje nije ni potrebno da bi odnijela pobjedu u Ukrajini.

Sa druge strane, iz Bijele kuće je saopšteno da postoji mogućnost da Vašingon, zbog odvraćanja povećanih prijetnji i zaštite građana, u narednim godinama poveća raspoređivanje američkog nuklearnog strateškog oružja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, istovremeno, u Parizu sastao se sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom, koji mu se izvinio zbog kašnjenja pomoći, najavivši novu vojnu podršku Kijevu u vrijednosti od 225 miliona eura.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin, takođe, rekao je da će nova politika Vašingtona koja dozvoljava ukrajinskoj vojsci da izvodi napade unutar Rusije municijom SAD, biti “veoma, veoma korisna Ukrajincima u budućnosti”.

Za to vrijeme, Evropska komisija saopštila je da Ukrajina ispunjava sve kriterijume potrebne za formalni početak pregovora o članstvu u EU, kao i da su sad na potezu države članice koje treba da odobre pregovarački okvir.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 19:05h

Extra +, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 16:17h

Skip to content