Zelenski: Makron je tražio ustupke na račun suvereniteta Ukrajine da sačuva Putina

Radio Titograd

13.05.2022, 18:27h

< 1 min

Francuski predsjednik Emanuel Makron nije uspješno posredovao u razgovorima o prekidu vatre između Rusije i Ukrajine. O njegovoj ulozi u procesima pregovora govorio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski gostujući na talijanskoj televiziji Rai 1.

Zelenski je govorio o predlogu franuskog predsjednika da se prihvate ustupci kada je riječ o ukrajinskim teritorijama koje je trenutno okupirala ruska vojska, kako bi spasio propast ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Mi nećemo skrenuti pogled sa Rusije i uzaludni su Makronovi pokušaji. On ima divno iskustvo sa Rusijom jer oni to tako žele i od Francuske ne traže ništa. Htio je postići rezultate kroz medijaciju, ali to nije bilo moguće”, kazao je Zelenski.

Zelenski je istakao kako su dugo godina evropski lideri tražili ugao pristupa Rusiji i Putinu, a situaciju je uporedio sa periodom kada je Adolf Hitler bio na vlasti, kojem je bilo dozvoljeno da “misli o novoj podjeli svijeta”.

“Ovo nije korektno. Nismo spremni da spasimo nešto za nekoga ili da zbog toga gubimo teritoriju. Ovo je izgubljeno vrijeme”, kazao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik istakao je da je spreman pregovarati sa Putinom, ali u formi dijaloga bez ultimatuma.

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

06.07.2022. u 22:00h

Titogradske vijesti, top1

06.07.2022. u 21:51h

Skip to content