Zelenski: Bez više oružja nema ukrajinske ofanzive

Radio Titograd

25.03.2023, 22:17h

2 min

Foto:Facebook

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da ukrajinska kontraofanziva protiv Rusije ne može započeti dok zapadni saveznici ne pošalju veću vojnu podršku.

On je za japanske novine rekao da neće slati svoje trupe na front bez više tenkova, artiljerije i raketnih bacača Himars.

U intervjuu za “Yomiuri Shimbun” Zelenski je rekao da situacija u istočnoj Ukrajini “nije dobra”.

– Čekamo da stigne municija od naših partnera – rekao je on.

A na pitanje o očekivanoj kontraofanzivi kazao je: “Ne možemo još početi, ne možemo poslati naše hrabre vojnike na liniju fronta bez tenkova, artiljerije i dalekometnih raketa”.

Dodao je: “Ako imate političku volju, možete pronaći način da nam pomognete. Mi smo u ratu i jedva čekamo”.

Već nekoliko sedmica govori se o tome da će Ukrajina pokrenuti proljetnu ofanzivu protiv ruskih snaga. Ukrajinski komandanti su nagovijestili da bi to moglo biti neizbježno. Oleksandr Syrskyi, komandant kopnenih snaga Ukrajine, rekao je ove sedmice da bi to moglo doći “vrlo brzo”.

Neki analitičari kažu da ukrajinska vojska govori o ideji kontraofanzive kako bi uznemirila svoje ruske kolege. Oni žele da ruski komandanti rašire svoje snage duž linija fronta, spremni za svaki napad, umjesto da ih koncentrišu na određenim mjestima, kao što je grad Bahmut na istoku zemlje.

Drugi analitičari smatraju da je uskoro moguća kontraofanziva.

Američki istraživački centar, Institut za proučavanje rata, prošle sedmice je sugerisao da ruska ofanziva potencijalno gubi zamah i zaključio: “Ukrajina je stoga u dobroj poziciji da povrati inicijativu i pokrene kontraofanzivu u kritičnim sektorima sadašnje linije fronta.”

Saveznici Ukrajine obećali su više tenkova, artiljerije i raketnih sistema većeg dometa. Ali neke zemlje se bore da isporuče ono što su obećale, dok drugima treba više vremena nego što se očekivalo da bi opremu dopremili u Ukrajinu.

Zapadni zvaničnici kažu da stiže vojna podrška, ali priznaju da obuka i planiranje zahtijevaju vrijeme. Oni također ukazuju na druge faktore kao što je blatnjav teren koji otežava bilo kojoj vojsci da počne lako manevrirati i probiti se kroz linije fronta, piše BBC.

 

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Magazin, top2

01.06.2023. u 17:28h

Titogradske vijesti, top1

01.06.2023. u 16:52h

Titogradske vijesti, top2

01.06.2023. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

01.06.2023. u 13:44h

Skip to content