Zelenski: Avdejevka je nova linija odbrane; SAD upozorile Rusiju zbog svemirskog oružja

Radio Titograd

23.02.2024, 07:14h

< 1 min

Foto:Guliver

 

Volodomir Zelenski saopštio nakon sastanka s vojnim vrhom da je Avdejevka nova linija odbrane. Moskva promovisala modernizovan ruski strateški nosač raketa Tu-160M. SAD direktno upozorile Rusiju da ne lansira novo nuklearno protivsatelitsko oružje.

Šta se dešavalo juče

Predsjednik Volodomir Zelenski razmatrao je na sastanku Generalštaba oužanih snaga Ukrajine sva pitanja vezana za upotrebu aviona F-16. Istakao je da je Avdejevka nova linija odbrane, kao i da su dalji zadaci jačanje granica države.

S druge strane, Moskva je promovisala modernizovan strateški nosač raketa Tu-160M. Tim povodom, predsjednik Vladimir Putin letio je na najvećoj supersoničnoj letjelici u istoriji vojne avijacije i najtežem borbenom avionu na svijetu.

U isto vrijeme, Sjedinjene Američke Države su direktno upozorile Rusiju da ne lansira novo nuklearno protivsatelitsko oružje, izjavio je američki zvaničnik koji je želio da ostane anoniman, prenosi Rojters i navodi da je o tome prvi izvijestio Volstrit žurnal.

Detonacija oružja te vrste, rekao je izvor, mogla bi da poremeti sve, od vojnih komunikacija do usluga vožnje zasnovanih na telefonu.

Moskva je uputila ”snažnu protestnu notu” američkom Stejt departmentu zbog uvredljivih izjava predsjednika SAD Džozefa Bajdena na račun predsjednika Putina, saopštio je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov.

Bajden je nazvao Putina “ludim kučkinim sinom”, navodeći da zbog njega i drugih uvijek mora da se brine o mogućem nuklearnom sukobu, iako su, kako je naveo, klimatske promjene egzistencijalna pretnja za čovječanstvo.

Na to je Putin rekao da je to adekvatna reakcija šefa Bijele kuće.

“Rekao sam da ćemo sarađivati sa bilo kojim predsjednikom, ali vjerujem da je za nas, za Rusiju, Bajden poželjniji. I, sudeći po ovome što je rekao, potpuno sam u pravu, jer je ovo adekvatna reakcija na ono što je rečeno sa moje strane”, poručio je Putin.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.04.2024. u 19:42h

Titogradske vijesti, top1

20.04.2024. u 15:19h

22.03.2024. u 18:00h

22.03.2024. u 18:00h

Skip to content