Zeković: Petru Lazoviću krše pravo na slobodu

Radio Titograd

13.06.2024, 19:05h

2 min

Foto:privatna arhiva
Advokatica Maja Zeković tvrdi da je odluka Ustavnog suda da su njenom klijentu Petru Lazoviću povrijeđena ustavna prava odbrani dostavljena tek nakon više od dva mjeseca.

Ističe da će i za međunarodne instance biti upitno zbog čega se u Crnoj Gori nadležni sudovi oglušuju o odluke i stavove Ustavnog suda i smatra da će neko svakako snositi odgovornost za takvo postupanje.

Sudije Ustavnog suda ukinule su rješenje Apelacionog suda kojim su, kako navode, povrijeđena ustavna prava okrivljenog Petra Lazovića, koji se nalazi u pritvoru od sredine jula 2022. godine zbog sumnje da je izvršio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, šverc narkotika, nedozvoljeno držanje oružja i zloupotreba službenog položaja. Istom odlukom utvrđeno je da su tom bivšem agentu ANB-a povrijeđena i prava zagarantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Zeković je za “Dan” izjavila da je upravo dobila odluku Ustavnog suda kojom su potvrđeni navodi odbrane.

– Petru Lazoviću se već dvije godine najgrublje ugrožavaju osnovna ljudska prava, kako po pitanju prava na slobodu, tako i po pitanju pravo na jednak tretman i suđenje u razumnom roku. Naime, kada se dokazuje hipotetička činjenica opasnosti od bjekstva kao legitiman razlog za produžavanje pritvora, nužno je povezano i pažljivo razmatranje svih okolnosti konkretnog lica i konkretnog slučaja, što očigledno ne čine nadležni Viši sud i Apelacioni sud po pitanju produženja pritvora okrivljenom Petru Lazoviću – kazala je Zeković.

 

Prema njenim riječima, pravno nasilje u slučaju Lazovića dobija razmjere nevjerovatnog uskoro dvogodišnjeg trajanja na bazi istih paušalnih razmišljanja, bez dokaza ili logičkog sklopa činjenica, ali i bez adekvatne ocjene relevantnih faktora koji se tiču njegovog karaktera, porodičnih prilika, doma, zanimanja, a što su sve zahtjevi jasno utvrđeni Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Kako tvrdi, sve to su zaključci iznijeti u još jednoj u nizu odluka Ustavnog suda Crne Gore U-III br.1162/23 od 27.marta 2024. godine, kojom je utvrđeno da je odlučivanjem Apelacionog suda o produžavanju pritvora Petru Lazoviću povrijeđeno pravo na ličnu slobodu.

Zeković je u ustavnoj žalbi navela da Apelacioni sud nije dao osvrt niti obrazloženje nijednog argumenta koji je u žalbi istaknut, kao i da rješenje sadrži štura obrazloženja koja suštinski i formalno predstavljaju kopiju prethodnih rješenja, da se protekom vremena opasnost od bjekstva smanjuje i da razlozi za pritvor slabe, da nije cijenjeno načelo srazmjernosti i da se sud nije bavio ličnim prilikama okrivljenog i njegovim držanjem u svim fazama postupka i prije formalnog pokretanja postupka. Takođe, ona je istakla da je njen branjenik od početka sarađivao sa nadležnim organima i da se odazvao na prvi poziv policije. Zeković je u žalbi ukazala i na to da se drugostepeni sud ne bavi činjenicom da na navodno bjekstvo ne upućuje nijedan objektivni razlog, niti ulazi u lične prilike okrivljenog, da konkretna opasnost od bjekstva ne postoji niti na to upućuje bilo koja činjenica i okolnost, te da su osporena rješenja bazirana na apstraktnim, a ne na konkretnim kriterijumima. Naglasila je i da se iz putne isprave može utvrditi da njen branjenik nije napuštao Crnu Goru u poslednjih pet godina, da je optužnica zasnovana “na navodnim dokazima pribavljenim na nezakonit način, čiji sadržaj i autentičnost su sporni i čija pravna snaga i značaj su nepostojeći”, i da sudovi nijesu ni određeno ni potpuno obrazložili kojim su se razlozima vodili pri utvrđivanju uslova za produženje pritvora.

Izvor.Dan

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.07.2024. u 05:27h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.07.2024. u 05:17h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.07.2024. u 05:14h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.07.2024. u 05:11h

Sport, Titogradske vijesti, top2,

05:07h

Sport, Titogradske vijesti, top2

14.07.2024. u 18:46h

Sport, Titogradske vijesti, top2

14.07.2024. u 18:43h

Titogradske vijesti, top2

14.07.2024. u 18:38h

Skip to content