Zeković: Moramo graditi institucije, parlamentarna većina gazi Ustav

Radio Titograd

05.12.2022, 08:07h

3 min

Foto:SDP

Socijaldemokratska partija (SDP) već pune dvije godine insistira na otvaranju dijaloga kako bismo izabrali vrhovnog državnog tužioca (VDT), sudije Ustavnog suda i članove Sudskog savjeta. Za sve to vrijeme, vlast pod vođstvom Demokratskog fronta (DF) ne želi razgovor sa opozicijom, već, kako je saopštio potpredsjednik Vlade Vladimir Joković, želi da većinu u Ustavnom sudu ima sadašnja parlamentarna većina, kazao je za „Dan” potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković.

”Na sceni imamo političko divljanje Demokratskog fronta, kome služi ostatak parlamentarne većine, a koji će učiniti sve da pobjegnu od izbora

Zeković je istakao da su kvalifikovanu većinu i predvidjeli Ustavom da bismo dobili rješenja koja imaju snažan legitimitet, jer su dobila povjerenje veće od onog koje je potrebno za Vladu.

– Situacija u kojoj parlamentarna većina sama bira kandidate, a kasnije ih želi nametnuti opoziciji, nije dobar put, niti smo 2013. godine radili na takav način. Bilo je upravo suprotno, postajala je iskrena želja za dogovorom i postignut je konsenzus na kome su usvojeni amandmani na Ustav i izbrani vrhovni državni tužilac i sudije Ustvanog suda – rekao je Zeković.

Glasanje za sudije Ustavnog suda odloženo je za 12. decembar, a predsjednica Skupštine Danijela Đurović je kazala da je time ostavljen prostor partijama za potencijalni dogovor. Pred poslanicima će biti četiri kandidata za sudije, koji treba da budu izabrani tropetinskom većinom, odnosno sa 49 glasova od ukupno 81. To znači da pored poslanika vladajuće većine, koja ima 41 glas, njihov izbor treba da podrži još bar osam poslanika opozicije. Ustavni sud Crne Gore od 13. septembra nema kvorum za odlučivanje jer ima samo troje sudija od ukupno sedam. Da je upravo ovo pitanje prioritet saglasni su i zapadni zvaničnici, koji kontinuirano šalju poruke da se Ustavni sud mora popuniti.

DF u Šavniku sprovodi najavljenu politiku

Izbori na dva biračka mjesta u Šavniku juče su održani i sedmi put, a zvanično su prekinuti oko podne. Glasanje će biti ponovljeno sledeće nedelje.
– Situacija u Šavniku nije eksces, već sprovođenje javno u Skupštini najavljene “politike” DF- a, da neće dozvoliti sprovođenje izbornog procesa. Sadašnja većina rukovodi MUP-om, dakle ima sve mehanizme da otkloni eventualne greške u biračkom spisku, ali očigledno je da nije riječ o tome. Kada sa političkog nivoa imate najavu da se neće dozvoliti građanima da glasaju, a zbog nezakonitisti su procesuirni samo izgrednici na terenu, i to ne omogućava da se izbori održe, očigledno je neophodno pravno goniti i organizatore kršenja zakona – naveo je Zeković.

Međutim, prva tačka dnevnog reda na toj sjednici biće ponovo glasanje o izmjenama i dopunama zakona o predsjedniku, a ukoliko dođe do dogovora oko sudija, moguće je da će većina odustati od izmjena ovog zakona, za koji iz opozicije tvrde da je “snažno gaženje Ustava”.

– Sada imamo na sceni gaženje Ustava i ponudu “odustaćemo od neustavnog djelovanje ako glasate za kandidate za sudije koje smo mi izabrali”. Sudije Ustavnog suda, VDT, članovi Sudskog savjeta i reforma izbornog zakonodavstva ne mogu biti predmet trgovine. Potrebna je politička ozbiljnost i iskrena želja da gradimo institucije, sa pojedincima koji uživaju povjerenje veće od sadašnje, bivše ili buduće vlasti – istakao je naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, Crna Gora se, željom vlasti, nalazi u dubokoj političkoj i institucionalnoj krizi.

–Smijenjeni premijer Dritan Abazović je, služeći Aleksandru Vučiću, uspio da potpuno parališe proces integracija u EU, dovede do institucionalne blokade i potpuno zaustavi investicije, a sada bježeći od izbora srlja u gaženje Ustava. Zbog takve “politike”, Vladu i URU je napustila dosadašnja potpredsjednica Jovana Marović. Na sceni imamo političko divljanje Demokratskog fronta, kome služi ostatak parlamentarne većine, a koji će učiniti sve da pobjegnu od izbora. Problemi građana, inflacija, rast cijena, situacija u zdravstvu, školstvu… savršeno ih ne interesuju – naveo je Zeković.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

04.02.2023. u 23:05h

Titogradske vijesti, top2

04.02.2023. u 22:59h

Titogradske vijesti, top1

04.02.2023. u 22:33h

Titogradske vijesti, top2

04.02.2023. u 21:58h

Titogradske vijesti, top2

04.02.2023. u 21:55h

Titogradske vijesti, top2

04.02.2023. u 21:42h

Skip to content