Zdravstvene prednosti konzumiranja mladog luka

Radio Titograd

23.02.2024, 06:28h

< 1 min

Foto:Shutterstock

 

Uzevši u obzir da mladi luk već možete da pronađete na pijacama, vrijedi istaći niz zdravstveni prednosti koje donosi za organizam. Bogat je vitaminima i mineralima koji pomažu u prevenciji raznih bolesti, kao i sumporom, bakrom, fosforom, kalijumom, magnezijumom, kalcijumom i manganom. Može se pripremati na razne načine, ali ga je najbolje jesti u svježem obliku zajedno s njegovim dugim zelenim listovima. Među brojnim prednostima koje nosi po zdravlje ističu se sledeći.

Sprečava prehladu i grip

Kako ima antibakterijska i antivirusna svojstva, odličan je lijek za liječenje virusnih infekcija i gripa.

Pomaže u varenju

Možete redovno konzumirati mladi luk kako biste povećali brzinu probave ako patite od ekstremnih problema s probavom kao što su gastritis, kiselost, zatvor i drugi poremećaji.

Mladi luk sadrži vlakna koja pomažu u pokretanju stolice. Liječi natečena crijeva i čini vaš probavni sistem aktivnim. Osobe sa problemima sa varenjem treba da konzumiraju 20-30 grama mladog luka dva puta dnevno, jednom ujutru i uveče.

Snižava nivo šećera u krvi

Istraživanja su pokazala da jedinjenja sumpora prisutna u zelenom luku smanjuju nivo šećera u krvi povećanjem nivoa insulina. Insulin je neophodan za transport šećera iz krvotoka do tjelesnih stanica.

Dobar je za vaše oči

Pored karotenoida kao što su lutein i zeaksantin, zeleni luk sadrži vitamin A, koji igra vitalnu ulogu u održavanju normalnog vida i održavanju zdravih i jakih očiju. Takođe se bori protiv makularne degeneracije, stanja koje rezultira gubitkom vida, te štite oči od upale.

Održava zdravlje vašeg srca

Prisustvo antioksidansa u mladom luku pomaže u sprečavanju oštećenja DNK i ćelijskog tkiva inhibirajući djelovanje slobodnih radikala. Vitamin C pomaže u snižavanju visokog holesterola i krvnog pritiska u tijelu, što smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Jedinjenja sumpora prisutna u ovom luku takođe pomažu u smanjenju rizika od koronarnih bolesti srca.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

18.04.2024. u 19:09h

Skip to content