Zbog portala “Udar” 11 tužbi protiv države

Radio Titograd

12.09.2023, 07:00h

2 min

Foto: privatna arhiva

Zbog objava na tzv. portalu “Udar” podnijeto je zasad 11 tužbi protiv Države Crne Gore, između ostalog, zbog povrede prava ličnosti, prava na integritet, prava na čast, prava na ugled i dostojanstvo. Tu informaciju potvrdio je za Portal RTCG advokat Nikola Angelovski iz Podgorice.

Angelovski je objasnio da samo on ima osam klijenata koji su podnijeli tužbe, da je informisan da su podnijete još tri tužbe u Bijelom Polju, ali i da ima najava da će biti još tužbi.

Premijer Dritan Abazović saopštio je ranije da zna ko je stajao iza portala “Udar.me”. Ipak, poslije nekoliko godina, s aspekta javnosti, identitet tih osoba nije otkriven, niti se zna ko stoji iza pomenutog portala.

Inače, na tom portalu prizemno su prije izbora 2020. godine targetirani kao saradnici raznih službi političari, bivši vojni i policijski funkcioneri, sveštenici ali i novinari.

Podgoričanin Vlado Bulatović, nekadašnji vojni službenik, dobio je u maju ove godine spor protiv Države Crne Gore u Osnovnom sudu u Podgorici zbog povrede časti i ugleda, pošto je prije tri godine na portalu “Udar” označen kao doušnik BIA Srbije.

Angelovski kaže da je predmet po žalbi u prvom predmetu u Crnoj Gori za portal “Udar” u slučaju Vlada Bulatovića iz Podgorice trenutno ponovo pred Višim sudom u Podgorici.

“A u međuvremenu sam im predao urgenciju sa zahtjevom da ubrzaju postupak, jer su iz Višeg suda u Podgorici prvi put ukinuli presudu Osnovnog suda u Podgorici, nakon čega je Osnovni sud u Podgorici postupio po njihovim nalozima, i sada ne vidim prostor da presude drugačije. Posebno imajući u vidu isto činjenično stanje i pravni osnov, osim da odluče oko visine iznosa, jer smatram da tužiocu Bulatoviću pripada iznos od 20.000 eura. Za ove podmetačine i lažna optuženja, publikovana na tom portalu, i taj iznos je minimalan imajući u vidu štetu koja je njemu i njegovoj porodici učinjena”, ocijenio je Angelovski.

On smatra da se mora znati ko su akteri ovog događaja.

“Smatram da Dejan Vukšić, kao bivši direktor ANB-a, treba da objavi krivičnu prijavu koju je podnio protiv službenika ANB-a u vezi portala ‘Udar’ i koju je pomenuo u jednoj emisiji čiji je bio gost. Po mom sudu, nema razloga da se krije ko su ta lica iz ANB-a koja su to radila i za čiji račun su ta lica to radila, jer se očigledno radilo o zloupotrebi službe bezbjednosti na štetu lica koja zastupam. A trenutno zastupam više lica koja su poznata našoj javnosti, koja su ugledni članovi našeg društva i koji će na isti način kao i Vlado Bulatović dobiti svoju pravnu i moralnu satisfakciju”, naveo je Angelovski.

Po njegovom sudu, novinari i sveštenici su i dalje pod prismotrom ANB-a.

“Mislio sam da su prestali da to rade poslije avgusta 2020. godine, a očigledno se to nastavilo istim intenzitetom, što je sramno, kao da živimo u staljinističkom sistemu, gdje su najveći neprijatelji sistema novinari i sveštenici”, rekao je Angelovski.

U tužbi je, podsjetimo, Vlado Bulatović izjavio da država nije preduzela zakonske mjere da sankcioniše portal, koji je nastavio da objavljuje sadržaj i etiketira osobe, te nije utvrdila vlasnika portala i lica koja su ga uređivala.

Da je tužilac u pravu potvrdila je i kompanija „domain.ME“ zvaničnim aktom u kom su naveli da u vremenu pomenutih objava, 2020.godine, Ministarstvo kulture i medija nije imalo prema njima upite za dobijanje podataka o predmetnom domenu, iako je sud stanovišta da je za tim bilo potrebe.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 09:15h

Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 09:12h

Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 08:37h

Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:37h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:34h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:30h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

09.12.2023. u 07:26h

Skip to content