Zbog nesreće na Krnovu državljaninu Njemačke sude u odsustvu

Radio Titograd

05.07.2019, 00:00h

2 min

Vijeće Višeg suda u Bijelom Polju kojim predsjedava sudija Radoslav Konatar uvažilo je prijedlog tužilaštva da se njemačkom državljaninu Andreasu Stoleu (53) sudi u odsustvu. 

Osim Stoleu, sudi se i Radovanu Cvetkoviću (34) iz Smedereva, Aleksandru Nikoliću (48) iz Nikšića sa prebivalištem u Podgorici i Željku Tomiću (41) iz Kolašina sa prebivalištem u Nikšiću zbog stradanja radnika Mladena Damjanovića ne vjetroelektrani na Krnovu.

Optuženima se sudi za teška djela protiv sigurnosti u vezi sa krivičnim djelom izazivanje opasnosti neobezbjeđenjem mjera zaštite.

Prema navodima optužnice, Cvetković je 16. decembra 2016 u mjestu Krnovo, kao odgovorno lice preduzeće „Dženeral elektrik Montenegro“ bio angažovan po ugovoru sa preduzećem „Key People Limited“. Njegova obaveza je bila da brine o bezbjednosti na radu ali, prema navodima iz optužnice, nije postupao po propisima i tehničkim pravilima kojima su određene mjere zaštite i zdravlja na radu.

„Iako nije imao ovlašćenje preduzeća za organizaciju rada, niti je imao stručnu spremu iz elektrotehnike, organizovao je da okrivljeni Nikolić ispita i pregleda sredstva za proizvodnju električne energije, od kojih zavisi sigurnost ljudi. Prilikom pregleda uključen je agregat, što je dovelo do stvarana strujnog luka na kablu, na koji je Damjanović u vjetroturbini postavljao završnice“, piše u optužnici.

Damjanović je podlegao povredama.

Nikolića terete da u svojstvu odgovornog lica – direktora NCG „Inžinjering“ koje je za „Dženeral elektrik Montenegro“ obavljao poslove iz oblasti zaštite na radu, nije postupao po propisima i tehničkim pravilima o mjerama zaštite na radu kojima je određen način pregleda i ispitivanje sredstava za rad.

„Time je izazvao opasnost za život i tijelo ljudi, pa je na to pristao bez pregleda tehničke dokumentacije, propisa i uputstva proizvođača i bez učešćća struččnog lica. Po njegovom nalogu je Andreas Stolle pritisnuo uređaj za pokretanje dizel motora, nakon čega je na kablu, na koji je Damjanović postavljao završnice, došlo do stvaranja strujnog luka“, piše u aktu Tužilaštva.

Tomić u svojstvu odgovornog lica, kome je faktički u ime preduzeać povjereno da izvede radove na povezivanju kablova između transformatora i vjetroturbine, radi probnog puštanja.

 

 

 

Izvor: Pobjeda

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 12:13h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 11:54h

Titogradske vijesti, top2,

11:50h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 10:40h

Skip to content