Zbog loših berbi kakaa, čokolada će širom svijeta biti skuplja

Radio Titograd

14.03.2024, 06:11h

2 min

Foto:Pixabay

 

Glavne afričke fabrike kakaoa u Obali Slonovače i Gani zaustavile su ili prekinule preradu, jer ne mogu da priušte kupovinu sirovine, kažu za Rojters izvori, što znači da će cijene čokolade širom svijeta vjerovatno porasti.

Proizvođači čokolade su već povećali cijene, poslije tri godine loših berbi kakoa, a očekuje se da će podbaciti i četvrta u spomenute dvije zemlje koje proizvode skoro 60 odsto svjetskog kakaoa, prenosi Rojters.

Cijene su se više nego udvostručile tokom prošle godine.

“Potrebno nam je masovno smanjenje potražnje, jer je već masovno smanjenje ponude”, rekao je Stiv Voteridž iz Tropical Research Services, svjetski stručnjak za kakao.

Proizvođači čokolade ne mogu da proizvode čokoladu koristeći sirovi kakao i oslanjaju se na prerađivače da pretvore zrna u puter i liker od kog se može napraviti čokolada.

Ali prerađivači kažu da ne mogu da priušte kupovinu sirovog materijala.

Državna firma Obale Slonovače koja se bavi preradom, Transcao, jedna je od devet najvećih fabrika u zemlji.

Rekli su da su prestali da kupuju kakao zbog njegove cijene, ali da se još uvijek obrađuje kakao iz zaliha, ali nije rečeno u kom kapacitetu.

Dva neimenovana izvora iz industrije izjavila su da fabrika skoro ne radi, prenosi Rojters.

Jedan od dva izvora rekao je Rojtersu da bi se uskoro moglo zatvoriti još velikih državnih fabrika među vodećim uzgajivačima Obale Slonovače.

Obala Slonovače proizvodi skoro polovinu svjetske proizvodnje kakaa.

Ista dva izvora kažu da se čak i globalni trgovac “Cargill” borio da nabavi kakao za svoju glavnu prerađivačku fabriku u Obali Slonovače, zaustavivši rad na otprilike nedjelju dana prošlog mjeseca.

“Cargill” nije odgovorio na zahtjev Rojtersa za komentar.

U drugom proizvođaču kakaoa u Gani, većina od osam fabrika, uključujući državnu kompaniju za preradu kakaa (CPC), više puta je obustavljala rad na nekoliko nedjelja otkako je sezona počela u oktobru, rekla su dva različita izvora iz industrije.

CPC je saopštio da radi sa oko 20% kapaciteta zbog nedostatka sirovog materijala.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

21:35h

Titogradske vijesti, top1

23.04.2024. u 17:21h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 17:17h

Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 15:45h

Titogradske vijesti, top1, Uncategorized

23.04.2024. u 15:39h

Skip to content