Zbog dojava MUP i prosvjeta formiraju koordinacioni tim

Radio Titograd

28.12.2022, 07:37h

2 min

Foto: MUP

Nove, jučerašnje prijetnje su nastavak kampanje uzbunjivanja javnosti koje traje već duže od dvije sedmice, tačnije od 12. decembra, što je u startu dovelo do komplikacija u odvijanju nastave budući da je u dva navrata, preventivno, Ministarstvo prosvjete naredilo prelazak na onlajn nastavu

Dvije škole u Ulcinju, kao i zgrada u kojoj su smješteni tehnički fakulteti Univerziteta Crne Gore u Podgorici, ponovo su juče bili meta dojava o navodno postavljenim bombama, odnosno lažnih prijetnji o preduzimanju terorističkih akata.

Istovremeno, Ministarstvo prosvjete i MUP su juče dogovorili formiranje koordinacionog tima koji treba da unaprijedi odgovor i pravovremenu reakciju na učestalo uzbunjivanje javnosti.

Prema informacijama iz policije, nakon detaljnog pregleda prostorija obrazovnih ustanova koje su juče dobile dojave i prijetnje, utvrđeno je da je riječ o lažnoj uzbuni.

Kako nezvanično saznajemo, za razliku od Srednje-mješovite škole ,,Bratstvo i jedinstvo“ u Ulcinju i OŠ ,,Maršal Tito“, gdje su stigle dojave o bombama, UCG je proslijeđena prijetnja o navodno produženom terorističkom ataku koji će se događati nekoliko dana.

Policija nije zvanično objavljivala sadržaj pristiglih prijetnji, a njihovi timovi su angažovani kako bi identifikovali i utvrdili autore prijetećih poruka, odnosno adrese i lokacije sa kojih su upućeni.

Nove, jučerašnje prijetnje su nastavak kampanje uzbunjivanja javnosti koji traje već duže od dvije sedmice, tačnije od 12. decembra, što je u startu dovelo do komplikacija u odvijanju nastave budući da je u dva navrata, preventivno, Ministarstvo prosvjete naredilo prelazak na onlajn nastavu.

Zbog učestalih prijetnji juče je u Ministarstvu prosvjete održan sastanak ministra Miomira Vojinovića sa predstavnicima policije, nakon kojeg je saopšteno da bezbjednost učenika ni u jednom trenutku nije bila ugrožena.

– Analizom trenutne situacije, zajednički je ocijenjeno da, i pored velikog broja obrazovnih ustanova koje su dobile prijeteće mejlove u posljednje vrijeme, preduzetim radnjama službenika Uprave policije – koji su postupali po procedurama kod prijava o postavljanju eksplozivnih i drugih opasnih naprava, bezbjednost učenika u školama i drugim ustanovama nije bila ugrožena – saopšteno je iz Vojinovićevog resora.

Na radnom sastanku kod Vojinovića učestvovali su direktor Uprave policije Zoran Brđanin, kao i v. d. pomoćnika direktora Dejana Kneževića, Dragana Gorovića i Miloša Rakonjca.

Kako je saopšteno, koordinacioni tim na nivou Ministarstva prosvjete i Ministarstva unutrašnjih poslova, koji će biti uspostavljen, imaće za cilj da unaprijedi ,,preventivni aspekt u pogledu lažnih dojava, kao i usaglašenost procedura koordinisanog postupanja policije i zaposlenih u školama u situacijama prijava ili pronalaska eksplozivnih i drugih opasnih materija“.

Autor: Igor Perić

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

02.02.2023. u 23:33h

Titogradske vijesti, top2

02.02.2023. u 23:04h

Skip to content