ZBCG: Odgađanje popisa duže od mjesec nećemo podržati

Radio Titograd

25.10.2023, 12:38h

2 min

Foto: ZBCG

Koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) prihvata predlog o odgađanju popisa za 1. decembar, kako niko ne bi manipulisao njegovim rezultatima, kazali su iz te koalicije i poručili da bilo kakvo dalje odlaganje tog procesa neće podržati.

Iz ZBCG su rekli da žele da popis bude regularan kako niko ne bi manipulisao njegovim rezultatima i da na njemu svaki građanin Crne Gore slobodno i bez pritiska može da odgovori na pitanja koja su predviđena popisnicom.

„Kao i da bude siguran da će to što je tada odgovorio biti vjerodostojno evidentirano u bazi podataka Monstata“, dodali su iz ZBCG.

Kako su naveli, veoma je važno da taj posao bude priveden kraju, kako bi prikupljeni podaci mogli da služe svrsi za koju su namijenjeni, odnosno da ih koriste sve institucije države Crne Gore za izrade višegodišnjih strategija razvoja.

Iz ZBCG su kazali da bi pokušaj opstrukcije pojedinih partija i predsjednika opština iz njihovih redova, kao i izražena zabrinutost pojedinih manjinskih savjeta, mogli da dovedu do toga da popis koji je zakazak za 1. novembar ne bude uspješan do kraja, kao i da prikupljeni podaci ne zadovolje stroge statističke standarde.

U toj koaliciji odlaganje popisa za 1. decembar smatraju razumnim kompromisom.

„Ali nam je apsolutno neprihvatljivo bilo kakvo drugo odlaganje i odugovlačenje, s obzirom na to da je 30 dana više nego dovoljno vremena da se u popisne procedure i kontrolu uključe svi koji to žele, jer za to postoji široki politički konsenzus“, kaže se u saopštenju ZBCG.

Oni su zatražili od kolega iz skupštinske većine da se po hitnom postupku izmijeni i dopuni Zakon o popisu stanovništva na način što bi Monstatu bilo omogućeno da eliminiše bilo kakvu vrstu opstrukcije procesa popisa i čitav posao dovede do kraja na valjan način.

Iz ZBCG su rekli da pozdravljaju ideju da se izradi softver koji bi omogućio svakoj popisanoj osobi u Crnoj Gori da može pojedinačno izvršiti uvid u Monstatovu bazu podataka, vezano za njihovo izjašnjenje.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

05.12.2023. u 15:07h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2023. u 13:59h

Skip to content