Završen protest “Za sve civilne žrtve rata”

Radio Titograd

29.12.2023, 12:16h

2 min

Foto:RTCG

Akcija za ljudska prava i Udruženje “Štrpci – Protiv zaborava” održali suprotest ispred Skupštine, pod nazivom “Za sve civilne žrtve rata”. Protestu su prisustvovali i poslanik Bošnjačke stranke Ervin Inbrahimović, kao i lider Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović.

Učesnici protesta nosili su transparente “Ne dijelite žrtve na naš račun”, “Zašo nas dijelite”, “Đe će vam duša”, “Budite ljudi, ne samo političari”, “Još smo u vozu”, “A šta je sa nestalima na Kosovu”.

Poručili su da “snažno protestuju” protiv najnovijih amandmana na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, koje su danas podnijeli poslanici Slaven Radunović (Nova srpska demokratija – NSD) i Momčilo Leković (Demokrate).

Ervin Ibrahimović na protestuErvin Ibrahimović na protestu (Foto: RTCG)

Amandmanima se, ocjenjuju, još više sužava institut civilne žrtve rata, “koji su prethodno poslanici NSD i DNP u Predlogu zakona već predložili na diskriminatoran način”.

Adrijan VuksanovićAdrijan Vuksanović (Foto: RTCG)

“NSD i Demokrate sad predlažu da se civilnim žrtvama rata smatraju samo crnogorski državljani koji su poginuli, umrli ili nestali usljed oružanih sukoba na teritoriji Crne Gore, a što i dalje kao korisnike prava iz zakona isključuje članove porodice putnika iz Crne Gore koji su oteti iz voza u Štrpcima i ubijeni na teritoriji BiH, kao i porodice otetih i nestalih ljudi iz Crne Gore na Kosovu, iako svi žive u Crnoj Gori i državljani su Crne Gore. Ovakav pristup, koji civilnim žrtvama rata smatra samo žrtve NATO intervencije, a isključuje sve druge crnogorske državljane stradale na teritoriji bivše zajedničke države, suprotan je ljudskim pravima i svim moralnim principima”, stoji u saopštenju dvije NVO.

Smatraju da je predlog NSD-a i Demokrata “čak dodatno restriktivan”:

“Uvodi i uslov prethodnog izdržavanja članova porodice od strane civilne žrtve rata, a što kao korisnike prava isključuje roditelje stradale djece, pa tako čak i pojedine članove porodica žrtava NATO bombardovanja! Predloženim amandmanima porodice stradale desetogodišnje Julije Brudar i trinaestogodišnjih Olivere Maksimović i Miroslava Kneževića ne bi mogle da ostvare pravo na socijalnu podršku jer ih stradala djeca nijesu izdržavala”, navodi se u saopštenju.

Kako kažu postavlja se pitanje zašto se zakon propisuje samo za pojedince i zašto se iz njegove primjene “isključuju svi oni koji zaslužuju priznanje statusa civilne žrtve rata”.

“Pozivamo sve građane i građanke da sjutra u 10 do 10 h ispred Skupštine Crne Gore izraze svoj protest protiv ovakvih zakonskih predloga i pošalju poruku da porodice SVIH civilnih žrtava rata zaslužuju prava na socijalnu podršku i da niko ne bi smio da ih dijeli”, zaključuje se u saopštenju koje potpisuju Akcija za ljudska prava, Udruženje Štrpci – Protiv zaborava i Bošnjačko vijeće.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Video hit dana,

22:53h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 22:22h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

15.02.2024. u 17:31h

15.02.2024. u 17:31h

Skip to content