Zavod za školstvo: “Istraživanje” u OŠ Štampar Makarije nije smjelo biti realizovano, anketiranja učenika moramo da odobrimo mi pa Ministarstvo

Radio Titograd

16.10.2023, 14:52h

2 min

Foto : Pobjeda

Zavod za školstvo oglasio se povodom upitnika neprimjerenog sadržaja koji je podijeljen učenicima/cama devetog razreda podgoričke Osnovne škole „Štampar Makarije”.

Saopštenje prenosimo integralno: 

“Povodom informacija o upitniku neprimjerenog sadržaja koji je podijeljen učenicima/cama devetog razreda podgoričke Osnovne škole „Štampar Makarije“, a za koji smo i mi u Zavodu za školstvo saznali iz medija, želimo javnost da upoznamo sa sljedećim:

Svi projekti, vannastavne aktivnosti, pa i anketiranje učenika za potrebe izrade diplomskih, magistarskih, doktorskih i stručnih radova, treba prethodno da budu odobreni od strane Ministarstva prosvjete, a nakon dobijanja pozitivnog stručnog mišljenja Zavoda za školstvo.

Samo od početka ove školske godine, Zavod je dao mišljenje na 72  dopisa u kojima se nalaze 14 zahtjeva za realizaciju istraživanja studenata i postdiplomaca, a koji se realizuju u obrazovno-vaspitnim ustanovama. U davanju stručnog mišljenja Zavod za školstvo je pomogao da se instrumenti istraživanja unaprijede u metodološkom i sadržinskom smislu i da budu u funkciji realizacije projekta istraživanja.

Pomenuto „istraživanje“ nije prošlo uobičajene procedure, te samim tim nije ni smjelo biti realizovano u jednoj obrazovno-vaspitnoj ustanovi.

Kao što smo već naveli, sa sadržajem upitnika, odnosno skale procjene, upoznati smo iz medija. Zato smo se analizom „upitnika“ mogli baviti isključivo na osnovu dostupnih podataka.

Ponuđena skala procjene nije metodološki, pedagoški ni psihološki, primjerena uzrastu učenika/ca kojima je namijenjena.

Ono što nas posebno brine su vrijednosni stavovi koji su učenicima dati na procjenjivanje.

Obiluju netrpeljivošću i diskriminacijom, neprihvatljivi su za zdravo društvo i XXI vijek.

Svi obrazovni programi u svojim procesnim ciljevima definišu neophodnost da se kod učenika/ca razvijaju tolerancija, razumijevanje i poštovanje različitosti. Namjere naših prosvjetnih djelatnika koji nemaju vremena ili ne smatraju važnim poštovanje uspostavljenih procedura može procijeniti i stručna i laička javnost, a Zavod za školstvo ovim putem apeluje na rukovodioce svih obrazovno-vaspitnih ustanova da čuvaju učenike/ce od zloupotreba, poštuju procedure i time čuvaju dostojanstvo posla koji obavljaju.”

Izvor:antenam.net

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:43h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:38h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:12h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:04h

Skip to content