“Zaustaviti zloupotrebe u javnom sektoru”

Radio Titograd

29.01.2024, 07:26h

2 min

Foto:RTCG

Varijabile na zarade za zaposlene u javnom sektoru treba ukinuti, jer su mehanizam za otimanje novca od građana, koje se dodeljuje miljenicima i poslušnicima šefova. Tako je Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu prokomentarisala vladinu novu odluku o dodjeli stimulacija na plate.

Mrdović za Radio Crne Gore tvrdida postoje druge mogućnosti, a to je da zaposleni na osnovu rezultata napreduje u državnoj službi. Protiv je i pisanja prekovremenih sati koji zaposlenom omogućavaju da, kako kaže, dobije “platu na platu”. Iz resora finansija minulih dana nijesmo mogli dobiti odgovore po kojim kriterijumima će se dijeliti varijabile.

Dodatak na zaradu ne pripada svim zaposlenim, već odabranima, koje Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu naziva poslušnicima šefova.

“Miljenici šefova, te oni koji su sa šefovima povezani na odgovarajući načini mogu dobiti varijabile. Smatram da varijabile na osnovu Zakona o zaradama treba ukinuti iz prostog razloga što to ne treba da bude mehanizam za otimanje novca građana, jer je već Zakon o zaradama u javnom sektoru i kroz koeficijente predviđena mogućnost da zaposleni imaju kvalitetne zarade”, prokomentarisala je Mrdović.

Suština ukidanja takve odredbe, smatra Mrdović, je da se ne prave razlike među zaposlenima, prema kojima, kako kaže, neko je radnik neko neradnik.

“Niko ne smije da bude neradnik. Svi u javnom sektoru treba da budu radnici, a ako neko iskazuje veće zalaganje, veće sposobnosti onda će on, naravno, da napreduje u okviru javne uprave tako što će vremenom da dobija veće pozicije”, poručuje sagovornica Radija Crne Gore.

Preporuka Akcije za socijalnu pravdu je da se, prilikom najavljenih izmjena Zakona o zaradama, ukinu sva sporna rješenja, pa i o varijabilama

Preporuka Akcije za socijalnu pravdu je da se, prilikom najavljenih izmjena Zakona o zaradama, ukinu sva sporna rješenja, pa i o varijabilama. Ukazuje Mrdović da nijesu samo problem stimulacije na zarade zaposlenih već i prekovremeni sati pa u pojedinim ustanovama, organima zaposleni dobijaju, kako ističe, “platu na platu”. Paradoks je, navodi, da pojedinci imaju upisano 50 ili 60 prekovremenih sati mjesečno.

“To znači da određeni zaposleni, maltene, sedam ili osam dana po osnovu tih prekovremenih sati u odnosu na radon vrijeme radi. To je zloupotreba i nije realnost, ali zahvaljujući tim prekovremenim satima zaposleni mogu na mjesečnom nivou na zarade koje već imaju dobiju dodatnih 400 ili 500 eura pride”, navela je Mrdović.

Podsjećamo, Vlada je na sjednici u srijedu usvojila izmjene Odluke o varijabilnom dijelu zarade prema kojoj zaposleni jednom u tri mjeseca može u vidu varijabile dobiti 50 odsto minimalne zarade. Takođe, 70 odsto za rad od javnog interesa uz saglasnost Vlade.

Pokušali smo minulih dana da dobijemo odgovor iz resora finansija ko će i po kojim kriterijumima odrediti kada zaposlenom pripada takva varijabila, šta je od javnog interesa, šta pokazuju analize koliko je do sada bio trošak po osnovu isplate varijabila, te kolike su procjene koliko bi bilo ušteđeno primjenom nove Odluke. Međutim, do danas odgovor iz Ministarstva finansija nijesmo dobili ni nakon više upućenih mejlova, poruka i telefonskih poziva.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 15:01h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 14:59h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 13:56h

Titogradske vijesti, top2,

13:52h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 12:13h

Titogradske vijesti, top2

21.02.2024. u 11:54h

Skip to content