Zašto se treba tuširati hladnom vodom?

Radio Titograd

03.11.2023, 06:03h

< 1 min

Foto:Shutterstock

Stručnjaci za zdravlje i ljepotu zagovaraju prednosti tuširanja hladnom vodom. To podrazumijeva kupanje u vodi temperature ispod 15 stepeni.

– Razmišljajte o tome kao o mini-šoku za svoj sistem. Kada ste u hladnoj vodi, vaš mozak je previše zauzet fokusiranjem na uklanjanje neprijatnog osjećaja umjesto da razmišlja o svim razlozima zbog kojih ste nesrećni ili pod stresom”, rekla je za “Vogue” dr Majdolin Jaouše, specijalista interne medicine.

Poenta je da vam pomaže da pomogne da zaboravite na svoje probleme, dodala je ona.

Studije su otkrile da hladni tuševi ili hladna zaranjanja mogu pomoći u povećanju endorfina, ubrzanju metabolizma, jačanju imunološkog zdravlja, promovisanju zdravog gubitka težine, poboljšanju cirkulacije, smanjenju upale i otoka, borbi protiv simptoma depresije i smanjenju bolova.

Neki takođe tvrde da hladna voda može dati podsticaj ljepoti tako što će vam zategnuti pore i dodati sjaj vašoj kosi.

– Hladni tuševi mogu privremeno zategnuti pore i pomoći vam da zadržite prirodna ulja u koži i kosi – potvrdio je za “WebMD” dr Mahamad Džuber, specijalista farmakologije.

Stručnjaci preporučuju da se popodne ili uveče tuširate hladnom vodom, uz napomenu da je temperatura našeg tijela najniža ujutru.

Doktorka Jouše savjetuje da duboko udahnete i idete pod tuš da biste ravnomjerno rasporedili vodu po tijelu. Profesionalci često preporučuju za početak da počnete sa nekoliko sekundi i svaki put dodate još pet.

Većina ljudi ne zna da hladni tuševi mogu smanjiti kortizol koji zaista može pomoći u stvarima kao što su anksioznost, depresija, pa čak i zavisnost. Ne samo da zdravstveni radnici hvale prednosti terapije hladnom vodom – poznate ličnosti, uključujući Hejli Biber, Drejka i Kim Kardašijan, su takođe zagovornici ove metode. Međutim, oni sa respiratornim izazovima poput astme; kardiovaskularna stanja; hipertenzija; ili drugih problema vezanih za srce treba biti oprezan i prethodno se konsultovati sa ljekarom, piše “Post”.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

21:35h

Titogradske vijesti, top1

23.04.2024. u 17:21h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 17:17h

Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 15:45h

Titogradske vijesti, top1, Uncategorized

23.04.2024. u 15:39h

Skip to content