Zašto je pivo boljeg ukusa kad je hladno?

Radio Titograd

14.05.2024, 06:58h

2 min

Foto:Pixabay

 

Pivo ima bolji ukus kada se služi ledeno hladno u , recimo, smrznutoj šolji, prema studiji koja je nedavno objavljena u naučnom časopisu “Matter”.

Istraživači sa Kineske akademije nauka otkrili su da alkoholna pića imaju više ili manje ukus „kao etanol” na različitim temperaturama.

Tim je saznao da temperatura tečnosti mijenja način na koji se voda i etanol (ili alkohol) formiraju – stvarajući klastere u obliku lanca ili piramide na molekularnom nivou, što zauzvrat utiče na ukus pića.

Pri niskim koncentracijama, alkohol formira višestruke strukture u obliku piramide oko molekula vode. U većim koncentracijama, alkohol počinje da formira lanac.

Konkretno, bilo je primjetno povećanje lančanih struktura u pićima sa pet odsto do 11 odsto alkohola kada se serviraju na pet stepeni – poput piva.

Tipično blijedo pivo ima između četiri i pet odsto alkohola, dok redovno pivo ima između pet i šest odsto. U međuvremenu, zanatska piva mogu varirati i obično se kreću od oko šest do 10 odsto.

„Na niskim temperaturama, tetraedarski (u obliku piramide) klasteri postaju količina niske koncentracije“, rekao je glavni autor i naučnik Lei Jang.

„Zato pijemo hladno pivo“, rekao je.

Nažalost, za one koji žele da popiju jednu vrstu alkohola, a zatim popiju pivo, naručivanje različitih alkohola ne sprečava mamurluk – u stvari, većina ljekova ne, izvještava New York Post.

„Jedno alkoholno piće je dovoljno da izazove mamurluk kod nekih ljudi, dok drugi mogu da piju veće količine alkohola i u potpunosti izbjegnu mamurluk“, rekla je Sandra Arevalo, portparolka Akademije za ishranu i dijetetiku, koja nije bila povezana sa studijom.

Generalno, stručnjaci za alkohol se slažu da je intenzitet mamurluka više određen količinom konzumiranog alkohola i brzinom kojom se konzumira, prenosi N1 Zagreb.

Koliko god dobar ukus ledenog piva, alkohol može da izazove dehidraciju, loš san, glavobolju, lupanje srca, stomačne probleme, mučninu i povraćanje, kao i upalu jetre, pankreasa, mozga, gastrointestinalnog trakta i drugih organa dok se tijelo bori da izbaci. toksine i obnavljaju hranljive materije.

Ali život je prekratak da bismo pili toplo pivo.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 19:15h

Sport, top2

24.05.2024. u 19:07h

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 17:17h

Skip to content