Zašto je maženje psa dobro za vaš mozak: Evo i naučnog odgovora

Radio Titograd

28.02.2023, 22:24h

< 1 min

Sprovedena studija u Švicarskoj dokazala je da je maženje psa dobro za naš mozak. Naučnici su povjeravali aktivnosti u mozgu kod 19 zdravih ispitanika i kada su bili u društvu psa i kada su bili bez njega.

Zaključili su kako rezultati mogu potvrditi kako je terapija sa psima koja se koristi kod brojnih naučnih stanja dobra, a može se koristiti protiv depresije, demencije i posttraumatskog stresa, prenosi Avaz.

Praćenje mozga

U ovoj su studiji korištena funkcionalna bliska infracrvena spektroskopija, optička tehnika praćenja mozga, a dvije su elektrode stavljene na područje čela kako bi se pratile kognitivne aktivnosti. Rezultati su pokazali kako se povećava aktivnost mozga kada se mazi pas, a pokazala se i jaka aktivnost mozga i kad je pas napustio prostoriju.

– Maženje ljubimca se može smatrati važnom terapeutskom opcijom za pacijente bilo koje dobi a koji prolaze kroz mentalne i psihičke poteškoće – navodi dr. Džen Samers, koja bi željela vidjeti i slične studije o odnosu pasa i čovjeka.

Dodaje kako takvo iskustvo zbližavanja sa psom budi osjećaj nečeg poznatog, a svi više volimo stvari koje su nam bliske od onih koje su nove.

-Ta sigurnost i ugoda sasvim sigurno mogu pozitivno utjecati na nas, a pas će isto tako pozitivno odgovoriti na osobe koje su mu bliske – zaključila je.

Ovo je stara vijest, ali je dobro ponoviti: Svaka sitnica je važna kada je u pitanju dobrobit i tjelesno zdravlje, a dnevne šetnje stvarno doprinose zdravlju vlasnika pasa. Budući da je vjerovatnije da će zadovoljiti kriterije za redovnu umjerenu vježbu, vlasnici pasa imaju manji broj slučajeva pretilosti.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 20:54h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:26h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:16h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:55h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:49h

Skip to content