Zašto bi trebalo da jedete zelene banane

Radio Titograd

12.11.2024, 07:25h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Nezrele banane mogu da sadrže otporni skrob koji može blagotvorno da djeluje na ljudski organizam.

I nisu samo zelene banane te koje bi mogle imati ove dobrobiti, već i niz drugih specifičnih namirnica poput kuvanog i ohlađenog krompira i sirovog ovsa. To je zato što sadrže nešto što je poznato kao otporni skrob.

“Otporni skrob doprinosi razvoju postojećih dobrih crijevnih bakterija i pomaže da se poveća njihov broj”, rekao je dr Karan Radž.

Ljekari iz zdravstvenog centra “UCLA Health” objašnjavaju da rezistentni skrob može imati brojne zdravstvene prednosti, prenose Vijesti.me pisanje Danasa.

“Studije su otkrile da dijete koje uključuju rezistentni skrob pomažu u kontroli šećera u krvi, obezbeđuju zdravije nivoe lipida u krvi i poboljšavaju osjećaj sitosti nakon jela. Takođe su povezani s manjim rizikom od raka debelog crijeva”, rekli su ljekari.

Dr Radž je dodao da on voli da doda zelene banane u smuti kako bi dobio otporni skrob bez uticaja na ukus.

 

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

12.12.2024. u 14:02h

Titogradske vijesti, top2

12.12.2024. u 13:57h

Titogradske vijesti, top2

12.12.2024. u 13:46h

Titogradske vijesti, top2

12.12.2024. u 12:39h

Titogradske vijesti, top2

12.12.2024. u 12:14h

14.11.2024. u 09:30h

14.11.2024. u 09:30h

Skip to content