Zara u Evropi uvodi novi način prodaje

Radio Titograd

06.06.2024, 06:12h

2 min

Foto:Pixabay

 

Nakon što je u Kini pokrenula trend livestream šopinga, odnosno direktne online kupovine, Zara planira sličan eksperiment proširiti i na Evropu i Sjedinjene Američke Države. Popularni modni brend traži nove načine za privlačenje kupaca u svijetlu očekivanog usporavanja prodaje nakon snažnog rasta usljed pandemije.

U Kini Zara već organizuje petosatne direktne prodajne emisije koje se emituju svake sedmice na Douyinu, kineskoj verziji TikToka, piše Reuters. Ove emisije pokazale su se uspješnima u povećanju Zarine prodaje otkako su pokrenute u novembru prošle godine, prema analizi kompanije za maloprodajnu analitiku EDITED.

Portparol Zare izjavio je da žele ovaj koncept prenijeti i na Zapad, gdje direktna prodaja preko interneta još nije toliko popularna.

“Razmišljamo da uvedemo ovaj koncept i na zapadnim tržištima kao novi oblik zabave”, rekao je.

TV prodaja se sada širi na društvene mreže
Dok je kupovina preko televizije bila popularna desetinama godina, dolaskom društvenih medija i e-trgovine započela je nova era direktnog emitovanja prodaje, koju predvodi Kina. Tamo influenseri prodaju sve – od kozmetike do grickalica – u vrlo dinamičnom okruženju.

Zarina emisija na Douyinu uključuje modele koji nose njezine odjevne predmete, isprobavaju cipele i nakit, te prikazuje modne revije i snimke priprema iza kulisa. Sve to odvija se u opuštenom i razgovornom stilu, za razliku od direktnijih i agresivnijih pristupa prodaji.

Zara je za svoje emisije angažovala tim od 70 ljudi, a prijenosi idu iz velikog studija u Šangaju. Svaka emisija u prosjeku privuče oko 800.000 gledalaca.

“Direktan pristup prodaji značajno je povećao svijest o brendu Zara u Kini”, istaknula je Krista Corrigan, analitičarka EDITED-a. Dodala je da je Zara u prvom kvartalu ove godine u Kini rasprodala velike količine svojih proizvoda, čak 50% više nego u istom periodu prošle godine.

Zarine emisije u UK-u, SAD-u i nekim evropskim zemljama biće kraće nego one u Kini
U Velikoj Britaniji, SAD-u i još nekim evropskim zemljama, koje će biti naknadno objavljene, Zara planira organizovati prodajne emisije preko svoje aplikacije i web stranice, a ne preko društvenih mreža, kako bi zadržala kontrolu nad estetikom prenosa.

Emisije koje Zara planira u Evropi i SAD-u biće kraće nego one u Kini. Trajaće između 45 minuta i sat vremena. Unatoč kraćem trajanju, gledaoci će i dalje moći učestvovati u emisiji uživo postavljajući pitanja, ostavljajući komentare i koristeći emotikone kako bi izrazili svoje reakcije.

“Ne možemo uvijek pretpostaviti da će ono što je uspjelo u Kini uspjeti i na Zapadu”, komentarisala je Georgina Johanan, analitičarka iz JP Morgana.

No dodala je da je investicija Inditexa u direktnu prodaju primjer njihove sposobnosti da budu predvodnici novih formata prodaje.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.06.2024. u 18:50h

Titogradske vijesti, top1

25.06.2024. u 14:01h

Skip to content