Zaplijenjeni mrki medvjedi zbrinuti u prihvatilištu u Njemačkoj

Radio Titograd

30.11.2017, 00:00h

< 1 min

Dva mrka medveda, koja su krajem oktobra 2016. godine oduzeta u Srbobranu, uspešno su prevezena u specijalizovano prihvatilište za mrke medvede „Berenvald Miric“ u Nemačkoj, nakon malo više od godinu dana privremenog boravka u Zoološkom vrtu grada Beograda.

Ministarstvo zaštite životne sredine je u utorak u saradnji sa nevladinom organizacijom „Četiri šape“ (Vier Pfoten) iz Austrije i posebnim timom za transport mrkih medveda iz istoimene organizacije iz Bugarske, uz asistenciju osoblja Zoološkog vrta grada Beograda, pripremilo medvede za transport.

Životinje su stigle u prihvatilište „Barenvald Miric“ u Nemačkoj u toku prepodnevnih časova u sredu i trenutno se privikavaju na novi životni prostor u kom će boraviti.

Ova dva medveda rođena su u zatočeništvu 2003. godine u Zoološkom vrtu grada Beograda. Zbog nepostojanja nacionalnih propisa kojima se ograničava držanje opasnih divljih životinja u zatočeništvu, a koji su usvojeni tek 2010. godine, oni su veći deo svog života proveli u sklopu menažerije cirkusa u neodgovarajućim uslovima.

Uslovi u prihvatilištu Berenvald Miric su znatno napredniji u poređenju sa uslovima za držanje mrkih medveda u zatočeništvu koji trenutno postoje u Srbiji. S obzirom da su primerci rođeni i odrasli u zatočeništvu, njihovo puštanje u prirodu nije bilo moguće.

Ipak, uslovi u prihvatilištu su nešto najbliže uslovima u slobodnoj prirodi i ove životinje će imati priliku da se rehabilituju i da konačno ispoljavaju svoje etološke potrebe i prirodno ponašanje.

izvor: RTS

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

21.03.2023. u 14:50h

Titogradske vijesti, top2

21.03.2023. u 14:01h

Titogradske vijesti, top2

21.03.2023. u 13:07h

Skip to content