Zaokružen proces digitalizacije Skupštine CG

Radio Titograd

20.10.2023, 11:29h

2 min

Foto:Skupstina CG

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić sastao se danas sa šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori ambasadorkom Dominik Vag i menadžerom Programa demokratizacije Berndom Burvicem. Klarić je upoznao sagovornike sa najsavremenijim digitalnim multimedijalnim jedinicama postavljenim u Plenarnoj sali, čija upotreba obezbjeđuje funkcionalnost u radu poslanika, čime je zaokružen proces digitalizacije zakonodavnog doma.

Kako ističu u saopštenju Skupštine, susret je bio prilika da se još jednom istakne i naglasi značaj snažne, plodotvorne i konstruktivne saradnje Misije OEBS-a u Crnoj Gori i crnogorskog parlamenta, koja je rezultirala ostvarenjem projektovanih ciljeva u sferama od zajedničkog interesa.

Generalni sekretar je zahvalio na kontinuiranoj podršci Misije, kako u dijelu ekspertize, tako i u domenu realizacije konkretnih rješenja i projekata, čija implementacija je u velikoj mjeri doprinijela jačanju kapaciteta institucije i njenom pozicioniranju kao najtransparentnijem predstavničkom domu u regionu.

“Zahvaljujući našim zajedničkim projektima i aktivnostima, Skupština je postala transparentna institucija, otvorenija za javnost i rodno osjetljivija, a zaposleni u stručnoj službi Skupštine kontinuirano jačaju svoje kapacitete u izradi zakona”, kazala je ambasadorka Vag.

Ona je dodala da će, u cilju potpunog usaglašavanja sa standardima demokratskog upravljanja, Misija nastaviti da dalje jača zakonodavni i nadzorni okvir Skupštine, njene kadrovske kapacitete, kao i da osnažuje uključenost orodnjavanja u sve procese u Skupštini, u saradnji sa ODIHR-om.

U saopštenju ističu da instaliranjem najsavremenije konferencijske opreme u Velikoj sali, tj. zaokruživanjem procesa digitalizacije, i dodatnim uvezivanjem ovih jedinica i kroz projekat e-parlament, Skupština gradi tehnički najmoderniji ambijent koji u konačnom garantuje najsavremenije uslove za rad.

“Savremena digitalna multimedijalna jedinica je najmodernija konferencijska oprema evropskog proivođača koji je glavni provajder opreme u evropskim institucijama, a koristi se u sjedištu NATO, kao i u UN. Unutar svake jedinice je instaliran zvučnik za prenos tona i mikrofon sa aktivnim procesingom, što obezbjeđuje eliminisanje mikrofonije i regulisanje potrebnih parametara. To garantuje najviši kvalitet zvuka, dok funkcionalan ekran obezbjeđuje sve potrebne informacije za rad poslanika tokom plenarnih zasijedanja. Ove multimedijalne jedinice imaju i kameru, pa je prevodiocu obezbijeđena dodatna informacija, čime je povećan kvalitet prevođenja. Takođe, korišćenjem jedinica moguće je direktno pratiti prenos zasijedanja”, navode u Skupštini.

Važno je napomenuti da je ostavljena mogućnost uvezivanja multimedijalnih jedinica sa projektom e-parlament, čijom implementacijom će se, kroz digitalizaciju zakonodavnog procesa, obezbijediti potpuno izbacivanje papira iz upotrebe.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

10:24h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:19h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 09:21h

Titogradske vijesti, top2,

09:18h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 08:35h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 08:30h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 07:52h

Skip to content