Zanoktice nisu uvek bezazlene, a ponekad zahtijevaju i odlazak kod ljekara

Radio Titograd

25.03.2024, 05:46h

2 min

Foto:Pixabay

 

Iako mnogi imaju potrebu da otkinu bolni dio zanoktice drugom rukom, a poneki i zubima, važno je imati na umu da je ovaj dio kože sklon infekciji.

Sama dermatološka struka riječ nokat povezuje s izdignutim dijelom kože oko ili blizu kutikule nokta.

Svi su nekad iskusili bol koji taj dio kože može izazvati. Iza tog osećaja stoje milioni nervnih završetaka zbog kojih će čak i najmanje povlačenje zanoktice uzrokovati značajnu neprijatnost i bol, piše Živim.hr.

Odgovor na pitanje šta bi bilo trebalo da uradimo kada nam se pojave zanotkice jeste korišćenje noktarice ili makazica za nokte, savjetuje Američko društvo za hirurgiju ruke.

„Obavezno sterilizujte noktaricu ili makaze alkoholnom vatom prije procesa odstranjivanja zanoktice. Ova viseća koža je obično mrtva i može se odbaciti. Potrudite se da ne isiječete dodatnu kožu pri dnu nokta. Nakon tog postupka nanesite odgovarajuću antibakterijsku mast otprilike pet do sedam dana dok koža ne zacijeli“, kažu iz Društva.

Iako najčešće ova pojava ne zahtijeva posjetu ljekaru, svakako ga obavijestite ako imate dijabetes ili zdravstveno stanje koje izaziva obilno krvarenje. Zatim, ako kutikula postaje crvena i natečena ili ako iz nje curi bilo kakav gnoj ili tečnost. Posjeta ljekaru je takođe potrebna ako se nokat ne zacjeljuje sam od sebe za nedelju dana,ako nokat mijenja boju ili postaje slab i ako se infekcija kreće od nokta prema prstu,

”Ponekad zanoktice mogu dovesti do infekcije, jer su one direktan put koji bakterijama dopušta da uđu pod kožu. Zbog toga, ako se pojavi bilo koje od navedenih problema, trebalo bi da posjetite svog ljekara kako biste bili sigurni da nema infekcije”, ističu iz Društva.

Što se tiče uzroka nastanka zanoktica,to je suva koža. Najbolji način da se to spriječi jeste njega kože i noktiju, uz korišćenje hidratantne kreme ili ulja, objašnjavaju oni.Ovo pravilo je posebno korisno u suvim i hladnijim geografskim područjima, ali je važno i za one osobe koje su na dnevnoj bazi često u kontaktu s vodom i sapunom.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 19:40h

17.03.2024. u 13:19h

17.03.2024. u 13:19h

Skip to content