Zaev: Imamo pravo na posebnu i nezavisnu crkvu

Radio Titograd

23.07.2019, 00:00h

< 1 min

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da njegova zemlja, koja je suverena, ima pravo na posebnu i nezavisnu crkvu.

Ističe da, zajedno sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, ohrabruje istoričare da “završe posao” i da je već postignuta saglasnost oko istorijskih likova poput svetih braće Іirila i Metodija, svetog Nauma, svetog Klimenta, cara Samuila.

Govoreći o odnosima Bugarske i Sjeverne Makedonije, Zoran Zaev se dotakao i pitanja neriješenog statusa nekanonske Makedonske pravoslavne crkve.

“Bugarska pravoslavna crkva je preuzela odlučne korake u odnosu na našu Makedonsku pravoslavnu crkvu – Ohridsku arhiepiskopiju. Bugarski episkopi posjećuju makedonske crkve, a makedonski episkopi posjećuju bugarske. Naši građani koji su vjernici, gledajući dobru saradnju, podržavaju ovo prijateljstvo”, istakao je Zaev u intervjuu za bugarsku agenciju BGNES.

Zaev je rekao da je Sporazum o prijateljstvu i dobrosusjedstvu, koji su Skoplje i Sofija potpisali 1. avgusta 2017. godine, donio veoma pozitivne rezultate za obje zemlje i stavio tačku na jedan sistem koji je “trovao odnose između ta dva susjeda”.

Sporazum sa Bugarskom, prema njegovim riječima, stavio je kraj sistemu koji je bio uspostavljen nakon 1945. godine.

“Istorijski fakti u vezi sa našom zajedničkom istorijom su jasni i od toga nema bježanja. Zajednička komisija o istorijskim pitanjima Sjeverne Makedonije i Bugarske treba da završi svoj posao zato što ima moju, kao i podršku od (premijera Bugarske) Bojka Borisova”, naglasio je Zaev.

Zajedno sa bugarskim premijerom Borisovim ohrabrujem istoričare da završe posao, dodao je on.

Kaže da je već postignuta saglasnost oko istorijskih likova poput svetih braće Іirila i Metodija, svetog Nauma, svetog Klimenta, cara Samuila.

“Mi smo potpisali Sporazum, gradimo prijateljstvo, saradnju i dobrosusjedstvo”, napomenuo je Zaev.

 

 

 

Izvor: RTS

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:38h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:23h

Titogradske vijesti, top2,

18:20h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 17:03h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 15:39h

Skip to content