Začin koji zaista sagorijeva visceralnu masnoću

Radio Titograd

30.05.2024, 07:02h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Naučnici su otkrili najbolje vrijeme za večeru da bismo bolje sagorijevali kalorije i ostali siti do jutra.

Začini koje koristimo da našim jelima damo blago začinjeni ukus mogu nam takođe pomoći da izgubimo višak kilograma, ali mogu da pomognu i varenje.

Najefikasniji začin za sagorijevanje masti je čili papričica , čije koristi nisu ograničene samo na gubitak masnoće, već nam može pomoći da značajno smanjimo rizik od srčanih oboljenja.

Visceralna masnoća je ono masno tkivo koje se taloži u predjelu stomaka između unutrašnjih organa: jetre, želuca i crijeva.

Međutim, njegovo uklanjanje nije samo stvar estetike, jer njegovo prisustvo može dovesti do razvoja ozbiljnih patologija poput gojaznosti, dijabetesa i drugih metaboličkih problema.

Čili paprčice pomažu u sagorijevanju visceralne masnoće zahvaljujući sadržaju kapsaicina, hemijskog jedinjenja koje blagotvorno utiče na metabolizam ljudskog tijela, prenosi Novi list.

Istraživači su davali četiri miligrama kapsaicina grupi od 75 zdravih odraslih osoba tokom perioda od 12 nedjelja da bi proučavali promjene tjelesne masti tokom ispitivanja.

Na kraju probnog perioda tjelesna mast je opala za 6,68 odsto, pa su stručnjaci zaključili da su kapsaicinoidi posebno korisni u sagorijevanju masne mase.

Uprkos ohrabrujućim rezultatima, istraživači su rekli da su potrebna dalja istraživanja kako bi se istražile pune fiziološke, metaboličke i farmakološke prednosti uzimanja kapsaicinoida.

Studija je objavljena u naučnom časopisu BMC Obesity.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 19:05h

Extra +, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 16:17h

Skip to content