Žabljačani će tužiti specijalce zbog batinanja

Radio Titograd

13.03.2023, 14:05h

4 min

Foto:DAN

Sukob nekolicine pripadnika Protivterorističke jedinice policije koji se nalaze na obuci u zimskim uslovima na Žabljaku sa grupom momaka iz tog grada u jednom ugostiteljskom objektu, koji je inače samo nekoliko metara udaljen od stanice policije,okončan je povređivanjem pet osoba, koje su hospitalizovane u pljevaljskoj bolnici. Iz policije su saopštili da su pripadnici njihove jedinice provocirani i napadnuti, a povrijeđeni i članovi njihovih porodica tvrde suprotno.

Žabljačani D.O., D.P., J.B., S.J. i D.P. izjavili su za “Dan” da u noći kada se dogodila tuča nijesu bili pijani i da ni na koji način nijesu provocirali pripadnike policije, koji su bili u civilu. Oni tvrde da su pripadnici antiterorističke policije bili pod dejstvom alkohola.

– Od samog ulaska u lokal pojedinci iz te grupe pokazivali su aroganciju i nevaspitanje. Javno su izazivali i provocirali goste lokala, u kojem su u tom trenutku boravili pretežno mladi ljudi. Kada ih je neko od prisutnih upitao ko su i zašto se tako ponašaju, jedan od njih, umjesto legitimacije kojom bi dokazao da je pripadnik antiterorističke jedinice MUP-a CG, izvadio je pištolj. I tada je sve krenulo. Pojedinci iz te grupe počeli su da tuku sve oko sebe. Istovremeno, jedan dio mladića iz te grupe pokušavao je da obuzda svoje kolege – ispričali su nam povrijeđeni mladići sa Žabljaka.

Kako ističu, osim modrica i podliva zadobijenih od straneonih koji bi trebalo da se brinu o javnom redu i miru, zaboljelo ih je i saopštenje Uprave policije ovim povodom koje su prenijeli mediji.

– Ne stoje tvrdnje da smo bili u jako pripitom stanju, ne stoje tvrdnje da smo mi prvi isprovocirali pripadnike ATJ, koji su inače bili u ciivlu i nijesu se predstavljali – tvrde povrijeđeni mladići.

Njihovi roditelji najavili su tužbe protiv pripadnika policije jer je, kako kažu, više nego očigledno da se grupa nepoznatih lica, za koja se kasnije ispostavilo da su pripadnici policije, bez ikakvog povoda i razloga iživljavala nad njihovom djecom.

Žabljačanka S.P., majka jednog od povrijeđenih mladića, uznemirena je zbog ovog incidenta i, kako ističe, potpuno razočarana ponašanjem pripadnika policije.

– Ne želim da unaprijed osuđujem bilo koga, niti da na bilo koji način utičem na istragu, ali kako da kao roditelj i građanin moje Crne Gore prihvatim da moje punoljetno dijete bude prebijeno i završi u bolnici? I to od koga – onih koji bi trebalo da se brinu o javnom redu i miru!? Boli neistina, boli to što su moje dijete premlatili van lokala kada je sa svojom sestrom krenuo kući. Stigli su ga na stepeništu ispred lokala i unakazili ga. Ako je to zadatak antiterorističke jedinice, onda nemam riječi. Ako ih za ovo obučavaju, onda nam nema spasa. Sve i da je moj sin prouzrokovao reakciju, a tvrdim da je riječ o izuzetno vaspitanom i pristojnom momku, zar ga njih više od dvadeset nijesu mogli savladati i privesti u stanicu policije, koja je udaljena nekih par metara? Ne, na sceni su bili obučeni dželati kojima je cilj bio da se iživljavaju i pokazuju silu i moć – ogorčena je majka jednog od prebijenih mladića.

Zeković traži da se provjeri je li bilo zloupotrebe i prekoračenja

Aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković pozvao je Upravu policije da saopšti detalje incidenta u ugostiteljskom objektu u centru Žabljaka, u neposrednoj blizini policijske stanice.

On je na Tviteru napisao da su pripadnici Protivterorističke jedinice (PTJ) povrijedili petoro građana koji su medicinski zbrinuti u zdravstvenoj ustanovi u Pljevljima.

– Pozivam MUP i ministra Filipa Adžića da provjere postupanje više službenika i jedne službenice PTJ prema građanima i utvrde da li su prekoračena, a potom i zloupotrijebljena ovlašćenja. Eventualno drsko ili nedolično ponašanje ne smije biti povod za nesrazmjernu silu – naveo je Zeković.

Uprava policije nije se oglasila povodom ovih navoda do zaključenja ovog broja naših novina.

 

Ozlojeđeni zbog svega što se desilo, roditelji petorice mladića su nam sinoć saopštili da će se naknadno oglasiti saopštenjem za javnost.

Iz policije su ranije juče saopštili da je manji broj pripadnika Protivterorističke jedinice, koja se inače trenutno nalazi na Žabljaku, gdje izvodi obuku u zimskim uslovima, preksinoć, dok nisu bili na dužnosti, boravio u jednom ugostiteljskom objektu u tom gradu, kojom prilikom su fizički napadnuti.

– Prema do sada uzetim izjavama od policijskih službenika, incident je započeo provokacijom i napadom na policijskog službenika od strane grupe lica koja su bila u vidno alkoholisanom stanju. Tokom incidenta pet lica iz te grupe je zadobilo lakše povrede – naveli su iz Uprave policije.

Žugić: Utvrditi pravi povod sukoba

Povodom incidenta sa pripadnicima policije, predsjednik Opštine Žabljak Radoš Žugić sastao se sa načelnikom Odjeljenja bezbjednosti Pljevlja Harisom Đurđevićem, načelnikom OB Žabljak Momčilom Vojinovićem, komandantom Posebne jedinice policije Miodragom Dropcem i rukovodiocem kriminalističke policije OB Pljevlja Đorđijem Perovićem.

– Predsjednik Opštine je izrazio zabrinutost i razočarenje što se ovakve nemile scene događaju u našem gradu. Svojim sagovornicima je iznio očekivanje da će nadležni organi, u skladu sa svojim ovlašćenjima, sprovesti sve radnje kako bi se utvrdio pravi povod sukoba. Predstavnici Uprave policije su prenijeli svoj stav i stav ministarstva i Uprave policije da nijedan njihov službenik neće biti aboliran niti na bilo koji način zaštićen ako se utvrdi njegova odgovornost za izazivanje sukoba. Predsjednik je pozdravio takav stav i izrazio očekivanje da će se istina i povod sukoba jasno utvrditi – saopšteno je nakon sastanka.

Učesnici sastanka uputili su apel medijima da prilikom izvještavanja o ovom događaju poštuju novinarsku etiku i prezumpciju nevinosti.

Na lice mjesta, kako su dalje naveli, izašli su pripadnici Stanice policije Žabljak, koji su postupili u okviru svojih ovlašćenja, prikupili obavještenja od više lica.

– Sa događajem je upoznat tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima, po čijem nalogu se preduzimaju daljje mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti ovoga događaja – piše u saopštenju.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

29.05.2023. u 14:49h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2023. u 14:45h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2023. u 12:38h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2023. u 12:33h

Titogradske vijesti, top2

29.05.2023. u 12:29h

Sport, top2

29.05.2023. u 12:26h

Skip to content