Za većinu građana Crne Gore Njegoš dio crnogorske kulture, u Srbiji je to rijedak stav

Radio Titograd

05.11.2023, 10:25h

2 min

Foto:CDM

Većina građana Crne Gore smatra da je Njegoš dio crnogorske kulture, dok je to u Srbiji rijedak stav. Da crnogorski nacionalni identitet postoji nezavisan od srpskog smatra većina građana Crne Gore (72 odsto), dok je oko petine na suprotnoj poziciji (22 odsto). U Srbiji su stavovi oko tog pitanja podijeljeni, pa većina (38 odsto) ne može da se odredi, zatim 33 odsto smatra da postoji, a 29 odsto da ne postoji, rezultati su istraživanja “Plenum o crnogorsko-srpskim odnosima”, koji vodi CGO sprovodi u saradnji sa ADD, i uz podršku Švajcarske ambasade.

 

 

Istraživanje je pokazalo da kada je u pitanju crnogorski jezik, u Crnoj Gori ga priznaje 63,5 odsto, a ne priznaje 36,6 odsto građana.

“Na drugoj strani, više od polovine (56 odsto) je onih u Srbiji koji ga ne priznaju, a svega nešto više od petine (28 odsto) onih koji ga priznaju”, navode iz CGO i ADD.

Uticaj SPC na unutrašnjopolitičke prilike u Crnoj Gori prepoznaje većina građana u Crnoj Gori, dok je potpuno obrnuta situacija kad je riječ o pogledu iz Srbije.

 

Interesantno je i da skoro 30 odsto ispitanika u Crnoj Gori nema stav o ovom pitanju, 28 odsto cijeni da takav uticaj ne postoji, a u Srbiji 1/5 je na poziciji da taj uticaj postoji, ok oko 1/5 nema stav.

Većina građana Crne Gore smatra da je Njegoš dio crnogorske kulture, dok je to u Srbiji rijedak stav (četiri odsto).

Da je Njegoš dio i crnogorske i srpske kulture mišljenja je 65 odsto ispitanika u Srbiji, dok isto misli 36,3 odsto ispitanika u Crnoj Gori.

“Njegoša kao isključivo dio srpske kulture prepoznaje 22 odsto ispitanika u Srbiji, odnosno 15,8 odsto u Crnoj Gori”, rezultat je istraživanja.

 

Nalazi su dio projekta “Plenum o crnogorsko-srpskim odnosima”, koji vodi CGO sprovodi u saradnji sa ADD, i uz podršku Švajcarske ambasade. Stručnu podršku su pružili agencije Damar i HOW.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

05.12.2023. u 15:07h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2023. u 13:59h

Skip to content