Za obilazak kovčega sa tijelom kraljice Elizabete čekanje 24 sata

Radio Titograd

17.09.2022, 07:46h

2 min

Foto: Beta/AP

Red koji su britanske vlasti organizovale za ljude da prođu pored kovčega sa tijelom kraljice Elizabete Druge ponovo je otvoren sinoć posle sedmočasovne pauze određene zbog suviše velikog priliva ljudi.

Zvaničnici su rekli da će građani koji sada uđu u red možda morati da čekaju više od 24 sata prije nego što stignu do sale u Vestminsterskoj palati gdje je kovčeg izložen.

Red je dug oko pet kilometra i krivuda duž obala reke Temze.

Građani će moći da odaju počast kraljici do ponedeljka u šest ujutro prije državne sahrane koja će biti u obližnjoj Vestminsterskoj opatiji.

U redu je juče bio i bivši kapiten fudbalske reprezentacije Engleske Dejvid Bekam koji se uključio u 2.00 ujutro i čekao 10 sati sa hiljadama drugih ljudi dok nije stigao do sale sa kovčegom sa tijelom kraljice. Kratko se poklonio pred kovčegom prije nego što je napustio dvoranu.

“Svi možemo da vidimo sa ljubavlju koja je pokazana koliko je ona bila posebna i koliko je posebno nasljeđe koje ostavlja. Ovo je tužan dan koga ćemo pamtiti po nevjerovatnom nasljeđu koje je ona ostavila”, rekao je Bekam.

Kralj Čarls Treći koji je juče posjetio Vels, a kasnije je stajao pored pored kovčega svoje majke sa setrom princezom En i braćom prinčevima Endruom i Edvardom. Danas se očekuje da će osmoro unučadi kraljice Elizabete Druge držati počasnu stražu pored njenog kovčega 15 minuta.

Краљ Чарлс Трећи Kralj Čarls Treći (foto: Beta/AP)

Kraljica Elizabeta umrla je 8. septembra, a biće sahranjena u ponedjeljak. Njena državna sahrana biće najveći događaj koji je policija grada ikad obezbjeđivala.

Policijski zvaničnici kažu da će ta ogromna policijska operacija prevazići čak i organizaciju ljetnjih Olimpijskiuh igara u Londonu 2012. i proslavu kraljičinih 70 godina na tronu ranije ove godine.

Više aviona sa turskim karanfilima upućeno je u Veliku Britaniju za sahranu u ponedjeljak. Proizvođači cvijeća u južnoj Turskoj rade na tome da ispune tražnju za događaj u Londonu. Turska kargo kompanija saopštila je da je više od 500.000 cvjetova, teških oko 13 tona šalju u London.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Video hit dana,

19:10h

Titogradske vijesti, top2

25.09.2022. u 18:56h

Titogradske vijesti, top1

25.09.2022. u 18:14h

Titogradske vijesti, top1,

19:07h

Skip to content