Za generalnog inspektora ANB-a mora se birati profesionalac

Radio Titograd

29.12.2023, 12:20h

2 min

Foto:Prinscreen

 

Poslanik Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić predložio je dopunu Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost po kojoj se za generalnog inspektora ANB-a može imenovati osoba za koju nema bezbjednosnih smetnji. Kako se precizira, pored opštih uslova propisanih zakonom kandidat mora da ispunjava i posebne uslove, a to je da ima najmanje pet godina radnog iskustva u sektoru bezbjednosti, kao i da ne postoje bezbjednosne smetnje za imenovanje.

Ovaj predlog danas je razmatran na skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu.

Predsjednik odbora Miodrag Laković (PES) rekao je da se na tako važne pozicije, kao što je generalni inspektor ANB-a, ne mogu imenovati osobe koje nemaju iskustva u sektoru bezbjednosti.

“Da se ne postavlja neko ko će prvi period da provede tako što stiče iskustvo šta je to služba bezbjednosti”, rekao je Laković.

Poslanik Nove srpske demokratije i ZBCG Jovan Vučurović rekao je da nemaju povjerenje u ANB, te da čak nije ni loše da se bira neko ko nije iz agencije i samim tim da ne dolazi iz struktura koje su izbušene djeovanjem organizovanog kriminala. On je podsjetio da se protiv bivšeg direktora Agencije Dejana Peruničića vodi sudski postupak zbog zloupotreba.

“Ta služba je prije pet godina bila pod kontrolom jednog čovjeka, služila je njegovom opstanku na vlasti i interesima organizovanog kriminala. Doći će na dnevni red i pitanje izbora direktora agencije”, rekao je Vučurović.

Čarapić je rekao da je ubijeđen da niko ko je učestvovao u nezakonitim radnjama neće doći na mjesto generalnog inspektora. O tome šta se ranije dešavalo u agenciji, kaže, svjedoči prepiska sa Skaj aplikacije.

“Ukoliko kandidat ne bude profesionalac koji ispunjava uslove, i ovaj predlog podiže ljestvicu kako bi se izbrusio kvalitet a ne da se prave kompromisi”, kazao je Čarapić.

Laković je rekao da dokazi koje javnost ima priliku sada da vidi ukazuju na zloupotrebe u sektoru bezbjednosti.

Vučurović je rekao da je reforma čitavog bezbjednosnog aparata veliki izazov.

U obrazloženju za podnošenje predloga zakona, Čarapić navodi da postojećim Zakonom nijesu predviđeni bilo kakvi uslovi koje lice koje se imenuje za generalnog inspektora Agencije treba da ispunjava, pa se voim predloženim izmjenama propisuju isti.

Može se zaključiti da je ovaj predloga došlo je nakon što je Vlada smijenila generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Artana Kurtija.

Podsjetimo, Kurti je u julu 2022. godine imenovan na poziciju generalnog inspektora u ANB-u.

Kurtija je imenovala Vlada Dritana Abazovića.

Nakon što je Kurti imenovan za generalnog inspektora u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, tadašnji ministar odbrane Raško Konjević je na sjednici Vlade kazao da ima informacije da je Kurti osuđivan za pokušaj ubistva, te je izdvojio mišljenje.

Tadašnji premijer Dritan Abazović istakao je da ničega nema u kaznenoj evidenciji vezano za Kurtija.

Portalu RTCG-a su ranije dostavljeni izvodi iz žalbe koju je Kurti podnio Ustavnom sudu. Tu se vidi da je osuđivan 2004. godine kao maloljetnik, i 2009. godine. Kurti je tražio brisanje iz kaznene evidencije.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Video hit dana,

22:53h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 22:22h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

Skip to content