Vulin: „Ne tražite na silu da se Srbi opredjele, možete biti povrijeđeni našim izborom“

Radio Titograd

22.05.2022, 20:30h

2 min

Foto:MUP Srbija

Srpski ministar unutraljnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je američkom ambasadoru Kristoferu Hilu da ne traži od Srbije da izabere istok ili zapad jer mogu biti povrijeđeni izborom Srbije.

Američki ambasador je u intervjuu Politici rekao da Srbija mora da izabere kojim putem će da ide – istok ili zapad i poručio da nije dobro da Srbija bude toliko zavisna od Rusije zbog gasa.

Hil je savjetovao Srbiji da bude oprezna u odnosu sa Rusijom ocijenivši da Srbija nije toliko važna Ruskoj Federaciji. On je kazao da bi Amerika pomogla Srbiji da kvalitetnije riješi pitanje gasa ukoliko bi odabrala zapadni put.

“Ne tražite na silu da se Srbi opredjele, možete biti povrijeđeni našim izborom”, poručio je Vulin Hilu. Ministar je podsjetio da je „od 2000. do 2012. godine, Srbija bila zemlja po mjeri ambasadora Hila. okrenuta samo Zapadu, pred vratima NATO pakta, bez inicijative za rješavanje pitanja Kosova i Metohije, bez želje i volje da brani Republiku Srpsku, sa ostacima vojske i rasprodanom privredom”.

“Za vjernost onima koji su nas bombardovali, Srbija je nagrađena proglašavanjem nezavisnosti takozvanog Kosova, masovnim izručenjima Haškom tribunalu, umanjenjem nadležnosti Republici Srpskoj, pljačkaškom privatizacijom, nezaposlenošću, bijedom i socijalnom nepravdom“, naveo je Vulin u saopštenju.

Kako je istakao, od kada je Aleksandar Vučić poveo Srbiju ne zapadnim, već srpskim putem, Srbija je ponovo država, a ne teritorija, a Aleksandar Vučić je državnik, „a ne od strane okupatora postavljeni upravnik logora“.

Naglasio je da je Srbija slobodna i uspješna zemlja i ne treba da se opredjeljuje ni za koga, osim za sebe.

„A ako je kriterijum za opredjeljenje Srbije ko nas je ubijao, a ko nije, ko je priznao takozvano Kosovo, a ko nije, bojim se da gospodin Hil ne bi imao šta da kaže u svoju odbranu. Ne tražite na silu da se Srbi opredjele, možete biti povređeni našim izborom“, naveo Vulin reagujući na navode ambasadora Hila da u životu moraju biti pravljeni izbori i da je ovo takav trenutak, a da za Srbiju postoji samo jedan put i da je to Zapad i Evropska unija”.

“Arogancija ambasadora SAD nas podsjeća da je Hil bio izvršilac politike sankcija, silovanja i bombardovanja i Republike Srpske i Republike Srbije. I on u tome ne vidi problem ni krivicu. Srbija će ići svojim putem, a ambasador neka upravlja onima koji mu to dopuštaju“, kazao je Vulin, a prenose regionalni mediji.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

06.07.2022. u 22:00h

Titogradske vijesti, top1

06.07.2022. u 21:51h

Skip to content